„Ki
A lényeg

Balog Zoltán is nevét adta ahhoz a levélhez, amelyben érdemi béremelést követel a tanároknak a református közösség

21/06/2023 14:58

| Szerző: Klubrádió

A Telex birtokába jutott egy keddi levél, amelyben a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a támogatását fejezi ki az egyházhoz tartozó oktatási intézmények pedagógusai felé. A Balog Zoltán püspök, korábbi emberi erőforrások minisztere, illetve Molnár János főgondnok, a Zsinat presbiteri elnöke által is aláírt levélben az áll, hogy tisztában vannak azzal, hogy a pedagógusok milyen körülmények között végzik munkájukat:

"Sok bizonytalanság, elkeserítő körülmény nehezíti ma a tanítást, s akadályozza, hogy a lényegre, az Önre bízott diákok nevelésére összpontosítson. S a köznevelést övező vitákban is kevés figyelem jut a legfontosabb kérdésekre, hogy kik, hogyan, mit és kiket tanítanak a magyar iskolákban.

Számunkra Ön, mint pedagógus értek, aki meló arra, hogy elismerjék a munkáját, méltó megfelelő bérezésre, szakmai elismerésre, megfelelő pihenőidőre, szabadságra." – fogalmaztak a levélben. A levél további részében szó esik a megfelelő elismerés, így a pihenőidő és a bérezés fontosságáról, majd azzal folytatódik, hogy a református egyház korábban többször jelezte szakmai álláspontját a tervezett új pedagógusi életpályával kapcsolatban és bár a javaslataik egy részét meghallgatta a kormányzat, maradtak nyitott kérdések.

"Intézményvezetőink visszajelzései alapján, amennyiben a pedagógus bérek emelése nem történik meg a korábban tervezett módon, szeptembertől az egyházi fenntartású intézményekből is megindulhat a pedagógusok elvándorlása."

A levél szerzői leszögezik, hogy a pedagógusokat érdemi és visszamenőleges béremelés illeti meg, ellenkező esetben akár idén szeptembertől megindulhat a református egyházi iskolákban dolgozó pedagógusok elvándorlása, ami már ősztől megnehezítheti az ilyen intézmények működését.

Nemzetközi vallásközi konferencia Debrecenben
 
 Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond A modernkori Európa pillérei - a vallási közösségek együttélése című konferencián a Debreceni Református Kollégiumban 2021. október 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt
 

(Via Telex)