„Klubrádió
A lényeg

Belebukott a Tomi mesék a sztereotipizáló videójába

23/09/2021 14:58

| Szerző: Klubrádió

A Youtube-on nagy népszerűségnek örvend a Tomi mesék című magyar animációs sorozat. A lebutított tartalmú mesék eddig sem arról voltak híresek, hogy értelmesen és kellő érzékenységgel fordulnának egy egy témához, de az egyik legutóbbi részben olyan súlyosan sztereotipizálva mutatták be a szegénységet és a szegénységben élőket, hogy az közfelháborodáshoz vezetett. Csütörtökön pedig a szerzőpárossal szerződést bontott a Kolibri Gyerekkönyvkiadó is.

"A korábban tervezett KerekMese-könyvek (három történet: Tomi fogat mos, Tomi és az almafa, Tomi és a kutyus) gyártását a héten leállították" - írta a Telex. Pap Zoltán, a Kolibri Gyerekkönyvkiadó vezetője azt írta a lapnak, hogy döntésüket a Tomi családja című videó tartalma miatt hozták meg.

 
Tomi mesék as its best
 

 

"Az ellentétes alapfilozófiánkkal, miszerint sem a múltban sem a jövőben nem jelenhet meg nálunk olyan kiadvány, amely alapvető emberi jogot sért vagy sérthet. És bár a három mesekönyv esetében erről szó sem volt, a fent említett videó átlépte ezt a határt.”

A tervezett könyvek kikerültek az előjegyezhető kiadványok közül, a kiadó gondozásában azok sem most, sem a jövőben nem fognak megjelenni. 

De miért vert fel nagy port ez a rész? A Tomi családja arról szól, hogy Tomi kiborul a szüleire, mert mosogatnia és rendet raknia kell, így elmereng, vajon nem adoptálták-e őt a szülei. A következő jelenetben beigazolódik a feltevés, jelentkeznek az "igazi szülei" és hazaviszik. A Telex szerint ezek az új szülők "fogatlan cigányok, klasszikus viccbéli cigány beszédmóddal, lakókocsiban laknak, koszosak, nem dolgoznak, nem nevelik a gyereket, a nagyszülőket állati sorban tartják, és közben elveszik tőlük a nyugdíjat". A gyereket csak a segély miatt vették magukhoz.

Az alkotók azt nyilatkozták erről a részről, hogy „a történet a továbbiakban fikciós lévén minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie”.