„Zajlik
A lényeg

Bezáratja a kormányhivatal Iványiék iskoláit és a hajléktalanóvodát

27/08/2024 19:48

| Szerző: Klubrádió

A fővárosi Kormányhivatal a köztartozásokra hivatkozva törölte az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) két budapesti iskoláját a nyilvántartásból, és máshol helyezi el az oda járó gyerekeket.

Budapest Főváros Kormányhivatalának közleménye az egyház NAV-tartozásaira hivatkozik: indoklásuk szerint a fenntartó így nem képes biztosítani törvényben előírt működési feltételeket, "a felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemi díjtartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését" – fogalmaztak.

A határozat a MET budapesti intézményeit érinti. Ezek a XVIII. kerületi Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. Utóbbi székhelye a MÁV-telepen működik, míg a "hajléktalanóvodaként" is ismert ovi a józsefvárosi Dankó utcában található. Ide olyan gyerekek is járhatnak, akiknek a szülei nem rendelkeznek lakcímmel, számukra az intézmény sokszor a családot és néha a normális lakhatást is pótolja.

Iványi Gábor a 444-nek azt mondta, ő is csak negyed órája szerzett tudomást a döntésről.

"Nem találkoztam még olyan eljárással, amit ez a társaság művel, de úgy látszik, ha megtehetik, akkor megteszik, és a jelek szerint mindent megtehetnek. Semmi nem számít nekik. A dolog hihetetlen mértékben felelőtlen, 200-250 gyermeket érint" – mondta a MET elnöke a portálnak.

Iványi azért is tartja aljasnak az eljárást, mert az elmondása szerint az elmúlt hetekben is tárgyaltak a NAV-val és az Oktatási Hivatallal is.

A lelkész azt mondta a portálnak, hogy a NAV szóbeli ígéretet tett neki, hogy felfüggeszti a köztartozások miatti inkasszót, ha a MET ismét az Európai Bírósághoz fordul, ezt azonban a Kormányhivatal ugyanúgy nem várta meg, ahogy az Oktatási Hivatal által a működési engedély meghosszabbításához szabott újabb feltételek teljesítését sem, pedig ezek miatt a nyáron ablakcserékbe kezdtek az iskolákban.

"Kérdeztük a tárgyalóféltől, hogy nem fognak-e újabb feltételeket szabni, ha ezt teljesítjük – a kormányhivatal döntésével most megérkezett a válasz", értékelt Iványi.