„Zajlik
A lényeg

Csalással vádolják a tatabányai kórházigazgatót

27/08/2024 07:56

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Nagyjából 17 millió forint juttatásra tett szert jogtalanul.

Társtettesként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt 2020-ban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség az ellen az orvos ellen, akit a múlt hónapban Pintér Sándor belügyminiszter a tatabányai kórház igazgatójának nevezett ki – értesült a 24.hu. 

Virág József július 15-i hatállyal tölti be a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház igazgatói posztját, miközben hetedrendű vádlottja a Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő és társai ellen 2021-ben indult büntetőpernek. A 22 vádpontot felsorakoztató büntetőügyben az elmúlt három évben számos tárgyalást tartottak, ám egyelőre nem született meg az elsőfokú ítélet sem, a tárgyalássorozat ősszel folytatódik – tájékoztatta a lapot a Fővárosi Törvényszék.

WHO-konferencia Budapesten
 
Pintér Sándor.
Fotó:  MTI/Hegedüs Róbert
 
 

Az ügyben, amelynek szálai több mint egy évtizedre nyúlnak vissza, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás. A vád fókuszában Szegedi Csanád áll, aki 2012-ig a Jobbik EP-képviselője volt, majd függetlenként töltötte ki mandátumát. A vádirat szerint 2009 és 2014 között a képviselőként felhasználható támogatási összeg jelentős részét tulajdonította el, jogtalanul szerezhetett meg például utazási költségtérítést. Emellett Szegedi a Brüsszelbe bejelentett parlamenti asszisztenseit részben fiktív módon foglalkoztathatta – köztük volt Virág József is, aki ezzel egy időben a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott főállásban.

A vádak szerint Virág nagyjából 17 millió forint juttatásra tett szert jogtalanul, éppen ekkora vagyonelkobzást indítványoztak vele szemben.