„Ki
A lényeg

Csütörtökön az országgyűlés elé kerül a budapesti választási szabályokat átíró javaslat

28/11/2023 13:47

| Szerző: Klubrádió

A Mi Hazánk a Fővárosi Közgyűlés megválasztását érintő javaslatát csütörtökön tárgyalják, a párt a Fidesz túlhatalmáról is beszélne.

Csütörtökön rendkívüli ülésen tárgyal a parlament a budapesti választási szabályok megváltoztatásáról – írja a 24.hu a Mi Hazánk közleménye alapján.

A párt a múlt héten nyújtott be módosító javaslatot, amelynek lényege, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg, ne a kerületi polgármesterek kerüljenek a testületbe. A változtatás már a jövő évi választást is érintené. A kormányoldal támogatta a házbizottságban, hogy a parlament plenáris ülése elé kerüljön az indítvány.

A Fővárosi Közgyűlést egyébként korábban listán választották, ezt 2014-ben törölték el.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint akkor az eltörlés szolgálta a Fidesz érdekét, most a visszaállítás. Korábban azt is hangoztatta, szerinte a Mi Hazánk javaslata mögött a kormánypárt áll.

"Alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták azt a félfasiszta testvérpártjukra [...] A hatalom, amely úgy váltogatja az elveit, mint más az alsógatyáját, nem méltó a budapestiek bizalmára" – írta Karácsony Gergely a Facebook oldalán.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
 A Fővárosi Közgyűlés ülése 2020. június 24-én.
 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

A Mi Hazánk benyújtott egy másik, az országgyűlési választásokra vonatkozó indítványt is, a közleményben úgy fogalmaztak, ennek a célja "az antidemokratikus, aránytalan választási rendszer megváltoztatása". A "jelenlegi igazságtalan rendszer a Fidesznek biztosít kétharmados parlamenti többséget, miközben soha nem volt kétharmados választási eredménye, sőt többször 50% alatt végeztek" – folytatódott a kommüniké.

A Mi Hazánk csak együttes, összevont vitán engedi tárgyalni az országgyűlésben a két javaslatot, ha "nem kerülne napirendre a Fidesz túlhatalmának véget vető indítvány" akkor visszavonnák a fővárosi rendszerre vonatkozó módosítót is.

A 24.hu megemlíti azt is, Tarlós István volt főpolgármester korábban úgy nyilatkozott, ő sem támogatná a fővárosi választási szabályokat átíró javaslatot.