„Klubrádió
A lényeg

Demeter Szilárd gyűlöli a színházat, és a magyar irodalom nyolcvan százalékát kukázná

8/11/2021 14:49

| Szerző: Klubrádió

„Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám” – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, miniszteri biztos a Telexnek. Hozzátette: gyűlöli a színházat, neki az olyan, mint másoknak a fogászat.

„Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám, tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó” – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, miniszteri biztos a Telexnek. Közölte, kedvenceihez, Rilkéhez, Arany Jánoshoz és Kemény Istvánhoz méri a kortárs irodalmat, amelyben bőven lát kivetnivalót.

„Nem az a bajom Parti-Nagy Lajossal, amiket a HVG-re ír, vagy bárhova ír publicisztikaként, hanem az a bajom Parti-Nagy Lajossal, hogy az utóbbi években az ő tehetségéhez, irodalmi nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű” – fogalmazott Demeter.

Megkapta tőle a magáét a színház, mint olyan is. „Személyes élmény alapján gyűlölöm a színházat, mint olyat, nem szeretek színházba menni. Amikor színházba kell mennem, az olyan, mint másoknak a fogászat, libabőrös vagyok” – közölte a magát megveszekedett orbánistaként aposztrofáló író, múzeumigazgató. Nem is nevezte meg, melyik színházat tartja a legjobbnak.

Jelezte: már-már elitistaként szigorú a zenében is, méltatta Ferenczi György és a Tankcsapda munkásságát, de kiemelte Lovasi Andrást is. Azt azonban hozzátette, hogy ő nem rádiót, hanem Spotifyt hallgat – „mint minden normális ember” – viszont szerinte az általa nem hallgatott Petőfi Rádiónak az volna a feladata, hogy életmódválaszokat adjon a fiataloknak.

Ez utóbbival kapcsolatban Demeter Szilárd a napokban adott erős interjút a kormánypárti Magyar Nemzetnek, amelyben arról beszélt, hogy a nemváltó műtétekre adott egyetlen értelmes választ várja az új Petőfi rádiótól és tévétől.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)