„Klubrádió

Demeter Szilárd is kaphat egy részt a Diákvárosból

27/04/2021 13:57

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) új, 21. századi igényeknek megfelelő épületét is a Diákvárosban húzná fel a Petőfi Irodalmi Múzeum – írja a Népszava. Mint ismert, az eredeti tervek szerint 9-12 ezer, fővárosban tanuló diáknak adna otthont a terület, de a kormány odavinné a kínai Fudan Egyetem kampuszát is, összesen 540 milliárd forintért.

A kínai egyetem mellett a Budai várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet – erősítette meg a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nagy vitákat kiváltó Fudan egyetem vinne a főváros által támogatott Diákvárosnak szánt területből, hanem Demeter Szilárd víziója is. 

A PIM tervei nem újkeletűek, de ha minden elképzelésük megvalósul, akkor az több területet visz majd el, mint amivel eddig bármikor számoltak – emelték ki a cikkben.

 
A Diákváros látványterve
 
Forrás: Snohetta.com
 

 

A Fudan Egyetem budapesti kampuszával kapcsolatban sokat emlegetett Snøhetta-féle városépítészeti mestertervben a terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták. Itt épülhetne fel a PIM főigazgatójának álma – a Széchenyi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér” vagy legalábbis egy része. Természetesen kiemelt beruházásként.

Arra a felvetésre, amely szerint így tovább csökkenne a kollégiumok elhelyezésére rendelkezésre álló terület, Demeter azt válaszolta, hogy „a leendő Diákváros környékén még bőségesen található olyan ingatlanfejlesztési terület, ahol elférhet egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztés. Már ha a kormány úgy dönt, hogy oda telepíti ezeket. Fürjes Balázzsal és Káel Csabával több lehetséges helyszínről is beszéltünk, de dönteni a kormány fog. Nem venném a bátorságot, hogy helyettük döntsek”.

Demeter Szilárd szerint a fenti intézmények Ferencvárosba telepítését Baranyi Krisztina is támogatja, azonban ezt a IX. kerületi polgármester pontosította a Népszavának:  „Az atlétikai központtal kapcsolatos megállapodás részeként a kerület felajánlott egy nagy rozsdaövezeti területet a Széchényi-könyvtár új épületének megépítésére. Az önkormányzat pedig hozott egy határozatot, miszerint támogatja, hogy a kormány az adott helyszínt ebből a szempontból megvizsgálja. De azóta egyetlen egyszer sem egyeztettünk ebben az ügyben” – fogalmazott.

Az eredeti terv szerint, amit a norvég Snøhetta építésziroda készített, a diákvárosban 12 ezer magyar diáknak építenének kollégiumokat. Palkovics László innovációs miniszter, a Diákváros projekt frissen kinevezett kormánybiztosa szerint lesz elég hely mindenre, nem a Diákváros kollégiumi helyeinek terhére építenék meg a Fudan Egyetemet. Palkovics nem érti, hogy ki és miért állítja, hogy kiszorul a diákváros a területről.

(Címlapi kép: Snohetta.com)