„Zajlik
A lényeg

Diplomáciai botrányt okozott a moldáviai nagykövet

10/11/2021 13:13

| Szerző: Klubrádió

A moldáviai sajtó írása szerint Kisjenőn (Kisinyov) az ottani magyar nagykövet, Szabó Sándor elütött egy vele szemben intézkedő rendőrt. 

A szombat délutáni estet a rendőr testkamerája rögzítette. A felvételen is látható, hogy a magyar diplomatát, Szabó Sándor nagykövetet az intézkedő rendőr udvariasan figyelmezteti román és orosz nyelven, hogy rossz helyen parkol az autójával, mert elállja az utat az oltóbusz előtt, és kéri az iratait. Szabó visszaül a kocsiba és az intézkedő rendőrt kocsijával félretolva megpróbál elhajtani. Az egyenruhás figyelmezteti, hogy álljon meg és tolasson hátra, de ennek ellenére a nagykövet újra megpróbál elhajtani. A rendőr az ajtóba kapaszkodva próbálja visszatartani, miközben segítséget kér kollégáitól.

A deschide.md helyi portál szerint a moldáviai magyar nagykövetség később elismerte, hogy maga a nagykövet, Szabó Sándor ült a volánnál, ám – a videón láthatóakkal szemben – szerintük a rendőr szegte meg a törvényt az agresszív viselkedésével és a nemzetközi konvenciók be nem tartásával. Úgy vélik, a rendőr támadta meg a nagykövet autóját – írja a Hang.hu.