„Zajlik
A lényeg

Direkt36: az elvileg börtönbüntetését töltő volt MVM-vezér kormányzati atomtalálkozókra járt

12/06/2023 11:00

| Szerző: Klubrádió

Több szűkkörű, a kormányzat szervezte atomtalálkozón is részt vett a gazdasági bűncselekmények miatt – elvileg – börtönbüntetését töltő volt MVM-vezér, Kocsis István – értesült a Direkt36.

Kocsis korábban több nagy állami céget vezetett, több évtizedes tapasztalata van energetikai területen. 2002-ben kinevezték a Paksi Atomerőmű vezérigazgatójává. Az irányítása idején 2003-ban következett be az atomerőmű eddigi legsúlyosabb üzemzavara, amelynek során nem túl jelentős mértékben, de radioaktív anyagok kerültek ki a környezetbe. Ennek ellenére pozícióban maradt, majd 2005-ben a paksi erőművet is tulajdonló MVM vezérigazgatója lett.

2008-as leváltása után folyamatosan derültek ki részletek arról, milyen gyanús pénzmozgások történtek az MVM-nél az irányítása idején. A Fővárosi Főügyészség 2012-ben vádat emelt ellene és öt társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Miközben zajlott az évekig húzódó büntetőeljárás, Kocsis feltűnt a paksi bővítés körül is. Végül 2019 novemberében a Kúria jogerősen öt év börtönre ítélte hűtlen kezelés és sikkasztás miatt.

2022 júniusában azonban feltűnt egy megbeszélésen, amit Palkovics László – akkor még technológiai és ipari miniszter – hívott össze, a témája pedig az ország energiaellátásában döntő fontosságú Paks I. felújításának kérdése volt, vagyis az, hogy lehetne kitolni a blokkok bezárását 2030-ról egy későbbi dátumra. Egy tucat befolyásos szakember volt jelen, például a nukleáris engedélyezéseket végző Országos Atomenergia Hivatal képviselője is.

Kocsis jelenléte érthető módon meglepte a résztvevőket:

„Még durvább volt, hogy hozzá is szólt a megbeszéléshez” – mondta egy, a beszélgetés részleteit ismerő forrás, aki szerint Kocsis az üzemidő-hosszabbítás mellett érvelt.

„Nem volt rajta rabruha vagy ilyesmi. De valóban furcsa volt” – ironizált Kocsis jelenlétével kapcsolatban a Direkt36 egy másik forrása.

Az oknyomozó portál értesülése szerint nem ez volt az egyedüli alkalom, hogy Kocsis ehhez hasonló szűk körű, nukleáris témájú találkozón jelent meg tavaly nyáron. Ugyanakkor arra nincs magyarázat, hogyan vehetett részt ezeken.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) „bűnügyi személyes adatokra” hivatkozva nem árulta el a portálnak, hogy Kocsis még börtönben tölti-e a büntetését, illetve mikor szabadul. A Kocsis ügyében eljáró bíróságok közül az elsőfokú Kaposvári Törvényszék azt közölte: az elsőfokú bíróság mindig értesítést kap arról, hogy az elítéltek mikor vonulnak börtönbe, és mikor szabadulnak. Eddig nem értesítették őket arról, hogy Kocsist szabadon engedték volna – közölte a bíróság még május elején a Direkt36-tal.