„Köszönjük
A lényeg

Döntött a Fővárosi Főügyészség: nem kaphat jóvátételt az Árpád hídi gázoló

28/10/2024 17:00

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

A tavaly júliusban történt közlekedési baleset után, amikor száguldozó Mercedes gázolt halálra egy 26 éves biciklist, akinek mindkét lába leszakadt, a gázoló sofőr akár milliós jóvátételt is kaphatott volna, mert eltört a kulcscsontja, amit egy másik száguldozó autó sofőrje okozott. Ezt a Fővárosi Főügyészség elutasította.

Akár milliós jóvátételt is kaphatott volna annak a Mercedesnek a sofőrje, aki tavaly júliusban az Árpád hídon halálra gázolt egy 26 éves biciklist. Ennek oka, hogy a gázoló férfinak eltört a kulcscsontja, és nyolc napon túl gyógyuló, csonttöréses sérülést szenvedett, miután egy másik száguldozó autó (BMW) sofőrje beleszállt a Mercedesbe. 

A bűnösségét beismerő BMW-sofőr azt szerette volna elérni a 24.hu cikke szerint, hogy közvetítői eljárásra bocsássák az ügyét és jóvátételt fizethessen a tragédiát okozó sofőrnek a sérülései miatt, de az üggyel kapcsolatban Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, hogy a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség elutasította az egyik gyanúsított által előterjesztett, közvetítői eljárás lefolytatására irányuló indítványt és megtagadta az eljárás felfüggesztését.

A bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára, valamint a gyanúsított személyére tekintettel a közvetítői eljárás ellentétes a büntetés kiszabásának elveivel. A határozat ellen a védő panaszt jelentett be – áll az indoklásban. A szóvivő arról is beszélt, a panaszt a Fővárosi Főügyészség nem tartotta alaposnak, ezért ezt is elutasították.

Azt is elmagyarázta, hogy a bűnösség foka, az elkövető személyében rejlő lehetséges veszély a közúti közlekedésre nem külön-külön, hanem együttesen értékelve eredményezik azt, hogy a büntetőeljárás további lefolytatása nem mellőzhető. A nyomozást befejező érdemi döntés meghozatala folyamatban van – tette hozzá.