„Zajlik
A lényeg

Egy hétig tud szállást adni a Máltai a Kocson utcára tett menekülteknek

24/08/2024 11:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Augusztus végéig vállalta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy finanszírozza a kormányrendelet miatt Kocson utcára tett menekültek elszállásolását. Sokan egyéni megoldást keresnek.

Buszokkal Dorogra szállítták a Komárom-Esztergom megyében, Kocson a kormány, a lakhatási támogatásukat megszüntető rendelete miatt utcára került ukrajnai menekültet. A Magar Máltai Szeretetszolgálat telephelyén az érintetteket átmeneti szálláson helyezték el, ugyanakkor a szervezet csak augusztus végéig – vagyis még egy hétig – vállalta, hogy fizeti a fejenként 5000 forintos szállásdíjat – tájékoztatta a Népszavát a dorogi menhelyet üzemeltető Czukor Zoltán.

A rendelet értelmében augusztus 21-től csak azoknak az Ukrajnából érkezett menekülteknek jár az állami lakhatási támogatás, akik a háborús ország azon részéről érkeztek, amelyet a kormány aktuálisan a "katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységek" közé sorol.

A döntés több ezer embert érint. Bolba Márta evangélikus lelkész, a Mandák-ház és a Dévai Fogadó igazgatója a héten az Útszélen c. műsorunkban azt mondta, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint 2-3000 ezer ember kerül utcára, több mint 90 százalékban kisgyerekek és nők, és mivel Kárpátalját nem háborús területnek nyilvánították, főleg magyarok. A kormány szerint erről szó sincs, csak a kocsi menekülteknek akadtak gondjaik, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, „Az érintett 3900 főből 120-nál alakult ki vita.”

Kocson 120 ember került utcára, a kilakoltatásuk utáni első éjszakát a legtöbben szabad ég alatt töltötték, ezután szállított közülük kb. 80 főt a katasztrófavédelem buszokkal Dorogra. Többen egyénileg próbálnak megoldást találni – írta a Népszava.

A menekültek egyik szószólója, Horváth Géza a lapnak elmondta, az új helyük nagyon jó, meg vannak elégedve vele, de a bizonytalanság miatt voltak, akik Dorogról továbbálltak, vagy ezt tervezik.