„Köszönjük
A lényeg

Egy újabb Bese Gergő-sztorival állt elő a kalocsai érsek a Válasz Online szerint

22/10/2024 08:16

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

A kalocsa-kecskeméti érsek püspök- és érsektársainak írt levelében az áll: „tiszta vizet kell öntenünk a pohárba, hogy megnyugodjanak a kedélyek”. A levél a Válasz Online birtokába került.

A Válasz Online által idézett levélben a Bese Gergő-történet, valamint a már ismert pedofilügyek mellett egy teljesen új ügy is szerepel. Mint a kalocsa-kecskeméti érsek írja, egy pap esetében felmerült, hogy fizetett bizonyos homoszexuális szolgáltatásokért. Azt is írja, ő nem akar eltussolni semmit, egyházmegyéje mind Bese Gergő botrányakor, mind a pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert, illetve a már bíróság előtt álló Rónaszéki Gábor ügyében szabályosan járt el. 

Az érsek ezt követően egy újabb esetet is leleplez levelében, amely – tudomása szerint – már „a sajtó érdeklődésének homlokterébe került”. Bábel Balázs arról számol be, hogy 2020-ban az érintett azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy azonnal helyezze el a plébániáról, mert őt »cigányok üldözik«. Bábel felajánlott neki több helyet az egyházmegyében, de mindre azt mondta, hogy ott is utolérik.

"Rövid időn belül jelentkezett, hogy Dr. Tóth Tamás titkár úr elhelyezte őt egy karitatív szervezetnél, amibe én beleegyeztem, sőt kérésre szolgálatát meghosszabbítottam.”

A levél szerint az említett plébániára érkező új lelkipásztor nemrég jelezte: őt is felkereste valaki, aki először csak pénzt kért, majd azzal állt elő, hogy elődje fizetett neki bizonyos szexuális szolgáltatásokért. 

„Miután úgy láttam, hogy nemcsak pletykáról van szó, hanem esetleg lehet valós alapja, összehívtam a pasztorális tanácsot, és ők is azt mondták, hogy előzetes vizsgálatot kell végezni, amely most is tart” – így Bábel Balázs.

Leveléből az is kiderül, hogy a belső tényfeltáró munkát ugyanaz a kánonjogász végzi, aki eljárt Rónaszéki Gáborral szemben, továbbá Hatházi Róbertnél is vállalta a felderítő munkát. Utóbbi esetében a vizsgálati eredményt fordítás után Rómába továbbítják – jegyzi meg az érsek.

A portál azt írja, Tóth felelősségének kérdése már nem tabu a püspökök között – sorsáról akár a napokban döntés születhet magasabb egyházi fórumokon.