„Zajlik
A lényeg

Egyelőre "csak" az anesztéziát igénylő műtéteket halasztják el

12/11/2021 07:32

| Szerző: Klubrádió

Megyénként a Covid-ellátást biztosító kórházak ágyszámának összesen 20 százalékát kell felszabadítani, ha ezen felül belefér, az intézmények továbbra is elvégezhetik a halasztható műtéteket, írja a 24.hu Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnökének az Inforádióban elhangzott mondatai alapján.

Laparoszkópiás urológiai műtétek a Jahn Ferenc Dél-pesti K
 
Műtét
 
Budapest, 2020. február 28. Veseműtétet végeznek laparoszkópiás eljárással a "Minimál invazív eljárások az urológiában XI." címmel a 11. alkalommal megrendezett nemzetközi szakmai kurzus keretében a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban 2020. február 28-án. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Ennek a 20 százaléknak a 10 százalékát fogják Covid-intenzív ágynak beállítani. Ficzere szerint első lépésben azokat a műtéteket fogják elhalasztani, amelyek anesztéziát igényelnek. "Tehát például egy szemészeti beavatkozásnál, ahol ugye nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hoznunk, hiszen ezek a betegek jelenleg elláthatók".

A daganatos betegek és minden olyan beteg, aki sürgősségi ellátást igényel, megkülönböztetetten kap ellátást, őket nem várakoztatják, hanem az adott intézmény lehetőségeitől függően a létező leghamarabbi időpontban, a Covid-ellátástól függetlenül próbálják meggyógyítani.