„Klubrádió
A lényeg

Egyelőre nem kapott engedélyt Paks II., a hivatal hiánypótlást kér

1/10/2021 15:36

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Atomenergia Hivatalnak szeptember 30-ig döntenie kellett volna, de az engedélyezési eljárás zárónapja után hiánypótlást kér.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a honlapján közölte, hogy egyelőre nem adta ki az engedélyt. Azt írták: 

„A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az új atomerőművi blokkok létesítésére vonatkozó kérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 12 hónap állt rendelkezésére a létesítési engedélyezési eljárás lefolytatására, amelyet 3 hónappal a törvényi kereteknek megfelelően meghosszabbított.

A benyújtott dokumentáció több tekintetben rendkívül alapos, ugyanakkor azért, hogy a hatóság meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelésre, elemzésre van szükség, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a létesítési engedélyezési eljárással párhuzamosan lefolytatott missziójából származó ajánlásokat. Ennek érdekében az Országos Atomenergia Hivatal az engedélyezési eljárásban további hiánypótlást rendel el.

Emlékeztettek rá, hogy az engedélyezési eljárás legfőbb célja annak igazolása, hogy a létesítendő nukleáris blokkok megfelelnek-e a hazai, legmagasabb szintű nukleáris biztonsági követelményeknek. Ennek érdekében a hivatal az engedélyezési eljárás során igénybe vette nemzetközi és hazai szakértők támogatását is.

Nem váratlan, hogy az OAH hiánypótlásokat rendelt el, a kivitelező orosz Roszatom tervei ugyanis alapból nem feleltek meg az uniós előírásoknak, azokat át kellett dolgozni, és még az átdolgozás után is kétséges volt, kiállják-e egy uniós tagország hatósági ellenőrzését. Az eredeti tervek szerint az új blokkoknak 2026-ban már termelniük kellett volna – írja a hvg.

A hivatal élére nemrég nevezték ki Kádár Andrea Beatrixot, aki az innovációs minisztériumból érkezett, ahol energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár volt. Az előző főigazgató,  Fichtinger Gyula indoklás nélkül mondott le, a cikkben azt írják: pletykák szerint az OAH átszervezése miatt. Ugyanis a hivatalt a kormány által beterjesztett törvénymódosítás áthelyezné az Országgyűlés fennhatósága alá, és 9 évre kinevezett elnökét szinte leválthatatlanná tenné.