„Köszönjük,
A lényeg

Egymilliárd forintos állami támogatással forgatja le Vidnyánszky Attila az Úri murit

4/07/2024 12:47

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében készülő Úri muri, megazisten! című Móricz-adaptációra – olvasható az intézet honlapján.

"Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a 20. századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni. Móricz prózájának egyik legfőbb erénye, hogy miközben kíméletlenül ostorozza sajátjait, szeretve látja és láttatja szereplőit, akiknek emberi esendőségeit, szenvedélyeit és a magyar föld iránti elfogultságukat számunkra is átélhető módon ábrázolja” – mondta Vidnyánszky Attila.

A "Móricz Zsigmond művészi teljesítményéhez méltó, nagyszabású magyar mozifilm” főszereplői a Most vagy soha! Petőfijét is alakító Berettyán Nándor, valamint Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám.

Csáky Attila producer szerint "azért is hat az Úri muri a mai olvasóra is, mert létállapotunk a 21. században sem sokat változott. Vidnyánszky Attila művészi vezetésével azon fogunk dolgozni, hogy ez az érzület megjelenjen a filmvásznon is”.

A filmdrámát a Cameofilm Stúdió gyártja majd, és a tervek szerint 2026 tavaszán kerül a mozikba.

(Via hvg.hu)