„Klubrádió
A lényeg

Egyórás beszédéért 9 millió forintot kapott az amerikai szélsőjobbos véleményvezér az MCC-től

14/01/2022 15:43

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai szélsőjobboldal egyik ismert kommentátora, Dennis Prager 30 ezer dollárt vágott zsebre, amikor tavaly nyáron felszólalt a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium esztergomi ifjúsági rendezvényén – derítette ki a Southern Poverty Law Center; a hírről a Népszava számolt be. 

Harmincezer dollárt, mintegy 9,2 millió forintot kapott az amerikai Dennis Prager, a szélsőjobboldali, illetve konzervatív tartalmakat kínáló PragerU YouTube-csatorna alapítója, aki előadóként szintén részt vett a tavaly augusztusi Mathias Corvinus Collegium (MCC) eseményén – vette észre a Southern Poverty Law Center (SPLC) honlapján a Népszava.

A szervezet ezt az adatot egy közérdekű adatigénylés során szerezte meg az MCC-től. Prager azt reagálta nekik, hogy a pénzből tízezer dollár az útiköltségre ment el, így tisztán húszezret kapott kézhez. Az SPLC megjegyzi, hogy Prager egyórás fellépésének díja négy évnyi magyar minimálbérnél is több. 

A pénzt Prager két összegben kapta meg: egyrészt 15 ezer dollár járt a fesztiválon elhangzott fél órás beszédéért, másrészt ugyanekkora összes egy szintén félórás podcast-szereplésért. Megszólalásaiban Prager az Orbán-kormány intézkedéseit dicsérte a homofób módosítókkal átírt pedofilellenes törvény és a bevándorlás területén, valamint arra is helyeselt, hogy Magyarországon szabadabb a sajtó, mint Kanadában. Hunyady Bulcsú, a Political Capital elemzője arról beszélt az SPLC-nek: Prager meghívásával az volt a cél, hogy nemzetközi porondon fényezzék a miniszterelnököt.

A fesztiválon fellépett a FoxNews sztárja, a szintén szélsőjobbos Tucker Carlson is, aki egyhetes magyarországi látogatása alatt nemcsak a határkerítést látogatta meg, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel is interjút készített.

Dennis Prager konzervatív rádiós műsorvezető és író, ő az alapítója a PragerU nevű YouTube-csatornának, amelyen rövid, pár perces videókban konzervatív, illetve szélsőjobboldali figurák szólalnak meg közéleti, gazdasági és politikai témákban. 

Az MCC-t pedig a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó hitelezőjeként ismert Tombor András alapította 1996-ban. A kormány több mint száz milliárd forinttal támogatja az oktatási szervezetet, amelynek Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a kuratóriumi elnöke.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)