„Zajlik
A lényeg

Elfogadhatatlan, hogy a magyar külügyminiszter azt állítja: az EU a háborút ösztönzi – közölte az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője

22/07/2024 13:25

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az ukrán légvédelem megerősítése az uniós külügyminiszterek mai ülésének egyik fő témája, mondta a találkozóra érkezve Josep Borrell, mert – mint fogalmazott – "épp közvetlenül Orbán miniszterelnök úr Kijevben és Putyinnál, Moszkvában” tett látogatása után az oroszok rakétákkal lőttek egy gyerekkórházat.

Először Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalnak, utána Borrell zárt ülést kezdeményezett arról, "mi történt az elmúlt hetekben” Orbán kijevi, moszkvai és pekingi újaitól Szijjártó Péter magyar tárcavezető ENSZ-ben elmondott beszédéig, ahol azzal vádolta az EU-t, hogy "a háborút ösztönzi. Ez teljesen elfogadhatatlan” – szögezte le Borrell. "Az Európai Unió támogatja Ukrajnát, és le szeretné zárni a háborút” az ENSZ alapokmányának megfelelően – hangsúlyozta az EU fő diplomatája.

Szijjártó Péter külügyminiszter kora reggel arról posztolt az uniós külügyminiszterek találkozója előtt, hogy a brüsszeli bürokraták bántják az úgynevezett békemissziót. Facebook-oldalán azt írta: a brüsszeli külügyes bürokrácia és egyes EU-tagországok vezetői hetek óta "- frusztráltságból/irigységből/az elhibázott stratégiájuk lelepleződése miatt -" a békemissziónkon köszörülik a nyelvüket. Hozzátette: azóta a svájci külügyminiszter találkozott az orosz külügyminiszterrel, az amerikai és az orosz védelmi miniszter telefonon tárgyalt egymással, Zelenszkij ukrán elnök pedig Trump elnökkel beszélt.