„Zajlik
A lényeg

Elfogadták Vitézy javaslatát a BKK-rendészetről – így indult a Fővárosi Közgyűlés munkája

4/10/2024 15:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításának ügyében patthelyzet alakult ki az új Fővárosi Közgyűlés első ülésén, ebben a kormányhivatal álláspontját kérik. Elfogadták viszont a BKK-rendészet létrehozását és budapesti állatvédelmi központ is lesz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kellemetlen légkörben indult a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, hiszen Karácsony Gergely főpolgármesternek nincs meg a közgyűlési többsége és nem tudtak megegyezni helyetteseiről, valamint vita van a polgármesteri jogkörökről is.

Volt azért, amit elfogadtak: Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP frakcióvezetője a BKK-rendészet létrehozásáról szóló javaslatát nyújtotta be. Ez 365 napos, 24 órás készenléti szolgálatként jönne létre a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létszámbővítésével legkésőbb 2025. január 1-jétől. Emellett például napszakonként szükséges mértékű állandó járőrt biztosítanának a város kritikus pontjaira, közlekedési csomópontjaiba és vonalaira, kiváltva a BKK által megbízott magántulajdonú biztonsági szolgálatok tevékenységét is.

A Fidesz módosítást nyújtott be Vitézy javaslatához, hogy készüljön helyzetelemzés a Fővárosi Rendészet fejlesztéséről és igényeiről. Vitézy nem fogadta be a módosítót, mert szerinte nem helyzetelemzésre van szükség, hanem konkrét intézkedésre, a BKK-rendészet mielőbbi felállítására. Szentkirályi Alexandra frakcióvezető szerint nemcsak a BKK-n kell a rendészetet erősíteni, hanem Budapest minden pontján.

Végül az eredeti javaslatot (amit kiegészítettek Karácsony Gergely módosításaival) fogadta el a közgyűlés jelentős többsége.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt a fővárosi állatvédelemről nyújtott be átfogó javaslatot, létrehoznának egy budapesti állatvédelmi központot, hogy mérje fel a jelenleg működő menhelyeket és állatvédelmi szervezeteket, és ennek fényében határozza meg, hogyan tudja segíteni a működésüket Budapest. Mindezeket a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) működési támogatásának csökkentésével finanszírozná meg Kutyapárt. Ebből is volt vita, Vitézyék frakciója a forrásokat inkább a Budapest Brand Nonprofit Zrt. működési támogatásának csökkentésével teremtené elő. Végül azt a módosítót szavazta meg a közgyűlés, miszerint ne a BVK-tól vonják el a forrásokat. Támogatták azt is, hogy a Budapest Brand terhére valósuljon meg az állatvédelmi központ létrehozása, továbbá hozzanak létre ötéves cselekvési tervet a fővárosi állatvédelemre.

Nagy vita volt a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításáról, amely 19 főpolgármesteri jogkört delegálna a szakbizottságokba és megemelné a képviselői fizetéseket. A Fidesz, a Tisza és a Vitézy-LMP frakció azt akarta elérni, hogy szavazzanak az szmsz-módosításokról is, de Karácsony szerint erre az önkormányzati törvény miatt nincs lehetőség. A főpolgármester amellett érvelt, hogy hosszan egyeztetett a frakciókkal, amelyek javaslatai bekerültek az előterjesztésbe. Rövid szünet után Vitézy javaslatára a képviselők megszavazták az szmsz-vita elhalasztását, vagyis már az első szavazásnál patthelyzet alakult ki. A kormányhivatal álláspontját kérik a jogvitában.