„Zajlik
A lényeg

Elhunyt Lily Ebert, az egyik legismertebb Holokauszt túlélő

9/10/2024 14:47

| Szerző: Klubrádió

100 éves volt.

Lily Ebert Engelman Lívia néven született Bonyhádon egy hatgyermekes ortodox zsidó család tagjaként, 1923-ban. 20 éves volt, amikor a II. világháború alatt családjával együtt Auschwitzba deportálták. A koncentrációs táborba megérkezve a nácik azonnal végeztek édesanyjával, Ninával és testvéreivel, Bertával és Bélával. Lilyt és két húgát kényszermunkára küldték, ők így élhették túl a tábort.

Lily Ebert még Auschwitzban megfogadta: ha túléli a borzalmakat, ő elmeséli a világnak, hogy mi történt valójában. Fogadalmát megtartotta. Felszabadulása után nővéreivel Svájcba utazott, hogy újjáépítsék életüket. 1953-ban Lily újra találkozott másik testvérével, aki szintén túlélte a koncentrációs tábort és a rabszolgamunka rendszerét. Izraelbe emigrált, ahol férjhez ment, és három gyermeke született, majd 1967-ben Londonban telepedett le. Munkája mellett pedig iskolákba, egyetemekre járt, hogy a holokausztról tartson előadást.

A koronavírus megjelenésével viszont Lily Ebert is karanténba került. Ezért dédunokájának segítségével a TikTokon, a fiatalok legnépszerűbb közösségi oldalán mesélt a koncentrációs tábor mindennapjairól. A videók hatalmas sikert arattak a közösségi médiában. Amerikától Ausztrálián át mindenhol beszámoltak a magyar túlélő történetéről.