„Zajlik
A lényeg

Eljárást javasol az európai bizottság a magyar kormány ellen a magas költségvetési hiány miatt

19/06/2024 18:50

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok indítsák el a túlköltekezési (túlzottdeficit-)eljárást a többi között a magyar kormánnyal szemben, mert akkora a költségvetési hiány, hogy az sérti a közös szabályokat.

Eszerint egyetlen tagnál sem lehet nagyobb a hiány három százaléknál – azaz a bruttó nemzeti össztermékhez, a GDP-hez képest. Tavaly az Orbán-kormány 3,9 százalékos deficittel számolt, ehhez képest több mint 70 százalékkal magasabb lett a hiány. Az idei deficitet 2,9 százalékosra tervezték, csakhogy már áprilisra majdnem elérte a teljes évi hiánycélt a költségvetési deficit mértéke

Mindeközben  az egyik legnevesebb hitelminősítő cég, a Fitch Ratings közölte, hogy aggodalomra ad okot a magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések a jövőbeni magyar államadósság-besorolás szempontjából. Az elemzőik arra számítanak, hogy a költségvetési hiány 2024-ben csökkenhet, de az államadósság enyhén emelkedhet. Nem várják, hogy az ágazati különadókat kivezetné a kabinet, mert az túlzott nyomást jelentene a magyar költségvetésnek. Lefelé mutató kockázatnak látják az akkumulátorok iránti globális keresletcsökkenést is. Ezen kihívások közepette Magyarország jövőbeni hitelminősítése nagyban függ a gazdasági és politikai stabilitás megőrzésétől – írta a Portfolio a hitelminősítő tájékoztatása alapján.