„Zajlik
A lényeg

Elkaptak egy magyart, aki Oroszországba akart csempészni amerikai katonai rádiókat

27/08/2024 15:33

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Letartóztatták a magyar állampolgárságú, 46 éves H. Bencét San Franciscóban, miután a gyanú szerint másokkal összeesküvésben illegálisan akart 200 amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt exportálni orosz kormányzati felhasználóknak – olvasható Washington D.C. államügyészi hivatalának közleményében. Akár 20 évre is ítélhetik.

A férfit augusztus 23-án, a kaliforniai nemzetközi repülőtéren tartóztatták le, ugyanis az Egyesült Államok 2018-as exportellenőrzési reformtörvényének megsértésére irányuló összeesküvéssel vádolják.

A gyanú szerint H. Bence és társai egy nemzetközi beszerzési hálózatot irányítottak, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az orosz–ukrán határ mentén fekvő Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése.

A tájékoztatás szerint a magyar férfi maga gondoskodott arról, hogy amerikai rádiótávközlési technológiát vásároljon, és azt Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül csempéssze át Oroszországba.

„A vádlott a gyanú szerint megpróbálta kijátszani az amerikai exportellenőrzéseket, amelyeket a nemzetbiztonságunk védelme érdekében vezettek be, és amelyekkel Oroszország provokáció nélküli ukrajnai invázióját próbálták kezelni” – mondta egy, az ügyben eljáró amerikai ügyész. A férfi az exportellenőrzési reformtörvény megsértéséért akár 20 év börtönt és legfeljebb 1 millió dolláros pénzbüntetést kaphat.

(via hvg.hu, képünk illusztráció)