„Zajlik
A lényeg

Ellenáll a budapesti Madách gimi, nem tiltja ki a mobilokat az új tanévtől

26/08/2024 20:43

| Szerző: Klubrádió

"Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el" – írta honlapján a budapesti, VII. kerületi Madách Imre Gimnázium.

A közleményben kiemelték: az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel, tették hozzá.

Jelezték, a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait az intézmény házirendje már régóta tartalmazza, amit eddig is betartattak. Ennek érvényesítése szigorúbb lesz. "Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni" – közölte a gimnázium nevelőtestülete.

Augusztus 8-án jelent meg a rendelet az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról; ezzel szeptember elsejétől korlátozott tárgynak minősítenék a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A tervezet szerint használatában korlátozott tárgynak minősülnek majd a telekommunikációs eszközök, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre képes eszközök a tanítási nap alatt. A jogszabály érinti az általános iskolákat 1–8. évfolyamig, a gimnáziumokat 5–12. évfolyamig, a szakgimnáziumokat 9–13. évfolyamig.

A Telex jegyzi meg, hogy a kormány 200 milliárd forintért vett laptopokat a diákoknak és a tanároknak, de most kitiltja azokat az iskolákból.