„Ki
A lényeg

Elmarasztalta Szijjártó Pétert az Európai Parlament

13/09/2023 19:02

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Pétert azért, marasztalta el az Európai Parlament egy állásfoglalásban, mert a magyar külügyminiszter szembement az uniós politikával azzal, hogy Belaruszban folytatott tárgyalásokat – írta a hvg.hu.

A parlamenti állásfoglalásban a képviselők határozottan elítélik "a Lukasenka-rezsim által folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását".

Úgyszintén elítélik, hogy az eljárás alá vont személyekre azáltal gyakorolnak nyomást, hogy szándékosan letartóztatják és elítélik hozzátartozóikat, és visszavonják ügyvédeik engedélyét. Ezen túl ismételten szolidaritását fejezi ki az EP "a bátor belarusz nép és a civil társadalmi szervezetek tagjai iránt, akik szabadságukat és életüket veszélyeztetve is kiállnak a szuverén, szabad és demokratikus Belarusz mellett".

Mindezek mellett a dokumentumban szerepel a következő mondat is:

Sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.

Az állásfoglalást 453 képviselő szavazatával fogadták el, ellene mindössze 21-en szavaztak. Köztük volt 12 fideszes képviselő közül a jelenlévő hat: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.