„Zajlik
A lényeg

Elon Musk 27,6 milliárd forintnyi dollárral szállt be Donald Trump kampányába

16/10/2024 17:27

| Szerző: Klubrádió

Egy kampányfinanszírozási jelentés szerint 75 millió dollárt (egy dollár jelenleg nagyjából 367 forint) tett bele Elon Musk techmilliárdos és az X-re átnevezett Twitter tulajdonosa Donald Trump republikánus elnökjelölt, exelnök kampányába az elmúlt negyedévben. 

A Szövetségi Választási Bizottsághoz beadott dokumentum alapján Musk volt az egyetlen adományozója a Trump-szimpatizáns amerikai akciócsoportnak, az általa létrehozott America PAC-nak – írja a Telex.

Az America PAC-hoz kötődően Musk azt is bejelentette, hogy előadássorozattal kampányol Trump mellett. Az általa a csoportnak adott 75 millió dollár elég jelentős összeg, de nem a legnagyobb, amit a kampány alatt bármilyen Trump-közeli szervezet kapott: a republikánus párthoz kötődő orvos, Miriam Adelson 100 millió dollárral támogatott egy trumpista szervezetet, Timothy Mellon amerikai üzletember pedig 125 millióval egy másikat.

Míg Trump saját adománygyűjtése valamivel alábbhagyott, a Muskéhoz hasonló csoportok nagy pénzeket költenek az őt népszerűsítő kampányokra, köztük tévéreklámokra, szórólapokra. Az America PAC tervei között szerepel az a furcsa kampányterv is, miszerint 47 dollárt fizetnének azoknak, akik segítenek potenciális republikánus szavazókat találni a hét legfontosabb amerikai államban.

A cikkben megjegyzik, hogy a dél-afrikai születésű, de 2002 óta amerikai állampolgár Musk korábban progresszív gondolkodású, környezetvédő, saját állítása szerint demokratákra szavazó ember volt, akinél 2022 óta nagy fordulat ment vége: most már hithű Trump-szavazó, aki a déli határért aggódik.

(Kép: Steve Jurvetson / Flickr.com)