„Zajlik
A lényeg

Engedélyezik a koronavírus elleni vakcina forgalmazását

21/12/2020 20:11

| Szerző: Klubrádió

Engedélyezte a Pfizer/Biontech koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását az Európai Bizottság. A két ünnep között kezdődhet a tömeges oltás az EU-ban.

 

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát; ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban.  

Az MTI beszámolója szerint a döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be. Sajtónyilatkozatában elmondta, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.  

Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba, így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én.

A hvg.hu beszámolója szerint a Politico arról írt, az Európai Bizottság 200 millió vakcinára szerződött le ezzel a gyártóval, és további 100 millióra is előszerződés kötött. Múlt hét szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt: a népesség 70 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy véget érjen a járvány.

 
 Pixabay