„Zajlik
A lényeg

Ez már az orosz államcsőd árnya

21/04/2022 10:03

A devizakötvények kamatainak rubelben fizetése államcsőddel érhet fel, írja a Portfolio a Credit Derivatives Determinations Committee-re hivatkozva, ami szerda este adott ki erről állásfoglalást. Magyarul, mivel Oroszország nem teljesítette a fizetési feltételeket, ez államcsődöt jelenthet.

Orosz gazdaság
 

 
Moszkva, 2014. december 16. Az orosz központi bank moszkvai székháza. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Fotó: Makszim Sipenkov
 

 

A CDDC egy fontos testület, a csődkockázati felárak piacát szabályozza, a Portfolio hozzáteszi, hogy akkor szokták a testület véleményét kérni, ha egy ország államcsőd közelében van, majd az állásfoglalás alapján fizetik ki a csődkockázati felárakat azoknak, akik a csőd ellen biztosították magukat. Most a CDDC véleménye után megkezdődhetnek ezek a kifizetések.

Az amerikai pénzügyminisztérium korábban utasította a JP Morgant, hogy ne vegyen részt az orosz devizakötvények kamatfizetésében, így az oroszok kénytelenek rubelben fizetni, hiszen a dollár alapú tranzakciót nem fogadják be.

Van egy menekülő út, ha az oroszok május 4-ig tart a kötvények 30 napos türelmi ideje, ha addig teljesítik dollárban a kamatfizetést, akkor megúszhatják az államcsődöt. Szelektív csődről beszél a Standard & Poor’s hitelminősítő is.