„Zajlik
A lényeg

Fagyhalál: eddig 118-an haltak meg az országban

7/02/2022 13:58

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon 118-an haltak fagyhalált október elejétől január végéig – közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Az áldozatok többsége magányos, idős, legyengült ember volt, legnagyobb részük fűtetlen lakásban hűlt ki végzetesen.

A kihűlés okozta életvesztés emelkedő tendenciát mutat a tavalyi év azonos időszakához képest, január végéig huszonkilenccel többen haltak meg, mint egy éve. Ez 33 százalékos növekedést jelent – olvasható az MSZF honlapján.

A Szociális Fórum felhívta a figyelmet arra, hogy a tömeges életvesztés olyan időszakban következett be, amikor emelték a nyugdíjakat, ami arra utal, hogy a csekély emelés önmagában nem gyakorolt jótékony hatást a magukra maradt idős emberek élethelyzetére.

Az MSZF a közvetlen törődés hiányában látja annak fő okát, hogy ezek az emberek meghaltak. Ezt a szociális háló szétziláltságára, az utóbbit pedig a politikai akarat hiányára vezeti vissza.

„Az emberjogi szervezet tisztelettel adózik elhunyt embertársaink emlékének, és bízik benne, hogy lesz még olyan rendszer Magyarországon, amelyikben a társadalmi gondoskodás eredményeként senki sem szenvedhet fagyhalált” – írták közleményükben, hozzátéve, korábban többször kérték a lakosságot, hogy fokozott odafigyeléssel, törődéssel igyekezzen tőle telhetően pótolni az állami gondoskodás hiányát.