„Zajlik
A lényeg

Fellebbezett Strasbourgban az eutanázia jogáért Karsai Dániel

10/08/2024 11:54

| Szerző: Klubrádió

Újabb beadvánnyal fordult a halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Azt írta, a bíróság legkésőbb októberben fog dönteni arról, befogadja-e kérelmét.

Folytatja küzdelmet az Emberi Jogok Európai Bíróságán a gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő Karsai Dániel az eutanázia jogáért. Az alkotmányjogász első kérelmét a strasbourgi testület júniusban elutasította, ezért Karsai fellebbezést adott be a bíróság Nagykamarájáháoz.

A halálos  ALS-sel még 2022-ben diagnosztizált alkotmányjogász azért fordult egy évvel ezelőtt az EJEB-hez, mert a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát.

Karsai Dániel
 
Karsai Dániel Fotó: Klubrádió/Lantos Dániel
 
 

A strasbourgi bíróság korábbi idén nyáron ismertté vált határozata szerint az eutanázia kérdésének szabályozásáról saját hatáskörben dönthetnek az államok, az aktív eutanázia tiltása nem sérti Karsai Dániel emberi jogait.

Karsai pénteken azt írta a Facebookon, elküldték a Nagykamara eljárása iránti kérelmüket, aminek befogadhatóságáról – tehát hangsúlyozottan nem az ügy érdeméről – a bíróság legkésőbb októberben fog dönteni. „ De ha jófejek, akár már szeptemberben.”

„A kérelem szerintem nagyon jó lett, egyelőre pertaktikai okokból nem teszem közzé. De természetesen a befogadhatóságról szóló döntés után ezt is nyilvánosságra hozom. Nagyon köszönöm az engem segítő ügyvédi csapatnak - Frank Evelynnek, Stánicz Péternek, Kazay Viktornak és Sepsi Tibornak - a hatalmas segítséget.

Most egy kis szünetet tartok. Szeptember elején jelentkezem az életvégi döntésekhez való jogért folytató küzdelmem további lépéseivel. Annyit előzetesen mondhatok, hogy jogi és nem jogi, szabadtéri és fedettpályás lépések egyaránt tervezés és szervezés alatt állnak” – írta karsai Dániel.

Az alkotmányjogász 2023 szeptemberében állt a nyilvánosság elé, állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott.

Az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis), a mozgatóideg fokozatos leépülésével jár, és fokozatosan romló izomgyengeséghez vezet. A betegség átlagos túlélése a diagnózistól számítva 2-5 év.