„Támogassa
A lényeg

Veszélyhelyzet elrendelését javasolja az operatív törzs

11/03/2020 09:53

| Szerző: MTI

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Frissítés: a kormány március 11-én, szerda 15 órától kihirdette a veszélyhelyzetet az ország teljes területére.

A javaslatot a miniszter azzal indokolta az állami médiának nyilatkozva, hogy szintet kell lépni a védekezésben. Gulyás Gergely azt mondta, a kormánynak arról a javaslatról is döntenie kell, hogy zárják le a határokat az Olaszországból érkezők előtt, a magyar állampolgárok bejöhetnek, de rájuk automatikus karantén várna.

A miniszter közölte, az operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni - tette hozzá. Elmondta, a kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyal az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól.

Közben hivatalosan már 13 új koronavírusos beteg van, egy magyar nőnél mutatták ki a fertőzést.

Magyarország Alaptörvénye szerint veszélyhelyzetet a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek elhárítása miatt hirdethet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Az erre vonatkozó, a katasztrófavédelemről szóló 2011-es törvény szerint veszélyhelyzetben a többi között a közúti, vasúti, vízi és légijárművek forgalma a nap meghatározott tartamára, vagy meghatározott területére (útvonalra) korlátozható, illetve az ország egész területén vagy meghatározott részén ideiglenesen megtiltható. Veszélyhelyzetben korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen tartózkodását. A korlátozást és időtartamát a rádió, a televízió, a sajtó és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni. Veszélyhelyzetben elrendelhető továbbá, hogy közterületen rendezvény, nyilvános gyűlés megtartását megtiltsa a rendőrség. Ugyancsak elrendelhető az ország meghatározott területére belépés, az ott tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése.

Frissítés: A kormány március 11-én, szerda 15 órától kihirdette a veszélyhelyzetet az ország teljes területére.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)