„Zajlik
A lényeg

Folytatja vizsgálatát a Transparency ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal

16/07/2024 10:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője szerint nem igaz, amit a Transparency International állít, a kért adatok nem nyilvánosak.

A vizsgálatot nem fogják tudni megakadályozni, ezt le fogjuk folytatni, annak ellenére is egyébként, hogy a Transparency Magyarország nem működik együtt – jelentette ki Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Hír TV hétfő esti adásában.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója azt mondta az azóta megválaszolt kérdésekkel kapcsolatban, a 62 kérdésből álló lista alapján kérdéscsoportokat hoztak létre és osztályozták, melyek azok, amelyekre szabad válaszolniuk, és hogyan. Vannak olyan kérdések, amelyek tételes elszámolást kérnek, ezeket azonban – erre vonatkozó törvény hiányában – kénytelenek válasz nélkül hagyni.

Azt is mondta, alkotmányjogi panaszt tett a Szuverenitásvédelmi Hivatal ellen szervezetük.

Lánczi ezt az együttműködés visszautasításának ítéli, és azt mondta: "Megpróbálunk ezekre a kérdésekre újból választ kapni, hogy ha nem, akkor más módon fogunk ennek utánajárni - fűzte hozzá, ám azt nem fejtette ki, mik ezek. A nyomaték kedvéért közölte, hogy le fogják vonni a tanulságokat és úgymond az „átláthatóság növelésének”  érdekében jogszabályváltozásokra is szükség lesz.