„Köszönjük
A lényeg

Grúzia választott: Vitatott győzelmet arathatott az oroszbarát kormánypárt

27/10/2024 09:04

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Pálinkás János

A grúz parlamenti választásokon a hivatalos előzetes eredmények szerint jelentős győzelmet aratott a 12 éve hatalmon lévő, oroszbarát Grúz Álom párt. A szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után a kormánypárt támogatottsága 54 százalék körül alakul, ami a párt eddigi legjobb választási eredménye 2012 óta.

Az ellenzéki pártok azonban nem ismerik el a választás eredményét, és széleskörű csalásról beszélnek. A választás napján több szabálytalanságról is beszámoltak megfigyelőik, többek között olyan esetről is, amikor egyes szavazók állítólag több szavazólapot próbáltak az urnába helyezni.

Az exit pollok eredményei élesen eltértek egymástól a megrendelő függvényében. Míg a kormányközeli közvélemény-kutatók 56-60 százalékos kormánypárti győzelmet jeleztek, a független felmérések szerint a Grúz Álom csak 41-42 százalékot szerzett, az európapárti ellenzéki pártok pedig együttesen 48 százalékot értek el.

"Ez egy alkotmányos puccs" - jelentette ki Nika Gvaramia, a Változáskoalíció vezetője. Az Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) szintén elutasította az eredményeket, és további demokratikus küzdelmet ígért a valós eredményekért.

A választás tétje különösen nagy volt, hiszen a Bidzina Ivanishvili oligarcha által irányított Grúz Álom az utóbbi években határozottan oroszbarát irányba mozdult el. A párt kampányában erős nyugatellenes retorikát alkalmazott, és többek között olyan ígéretek hangzottak el, hogy nagy győzelem esetén betiltanák a nyugatbarát ellenzéki pártokat.

A nemzetközi reakciók sem várattak magukra: míg Moszkvából Margarita Simonyan, az RT főszerkesztője üdvözölte az eredményeket, Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a korai exit pollok után gratulált Kobakhidze grúz kormányfőnek. "Grúzia népe tudja, mi a legjobb az országának, és ma hallatták a hangjukat!" - írta közösségi média bejegyzésében a magyar miniszterelnök.

A hivatalos végeredmény még változhat, mivel a külföldi szavazatok összeszámlálása még hátravan, ahol az ellenzék várhatóan erősebb támogatottságot élvez, de ez valószínűleg nem lesz elegendő az összesített eredmény megfordításához.

A Grúz Álom kormányzása alatt az ország politikája számos tekintetben a magyar kormánypárt mintáját követte: bevezettek egy külföldi ügynöktörvényt a civil szervezetek ellenőrzésére, LMBTQ-ellenes törvénycsomagot fogadtak el a "családi értékek védelmében", és az ellenzéket gyakran "háborúpártiként" bélyegezték meg a kormányzati kampányban.