„Köszönjük,
A lényeg

Gyurcsány Ferenc szerint nem ő, hanem az ellenzék többi vezetője tehet a fideszes kétharmadokról

2/07/2024 13:19

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A név szerint is említett Hadházy Ákos úgy reagált, ő már vállalta a felelősséget.

Gyurcsány Ferenc szerint ő maga legfeljebb 1/12-ed részben felelős az elmúlt évek kétharmados fideszes többségéért. A DK elnöke friss videójában a 2010 óta zajlott választásokat sorra véve azt állítja, hogy az első körben a maga egyharmad résznyi felelőssége mellett, Bajnai Gordon akkori kormányfőt, és az MSZP vezetőit, így Mesterházy Attilát és Lendvai Ildikót is hasonló felelősség terheli.

A későbbi 2014-es, '18-as és '22-es ellenzéki kudarcok kapcsán pedig mások mellett a Jobbik korábbi elnökét Vona Gábort, az LMP több régi vezetőjét, így Schiffer Andrást, Hadházy Ákost, és Széll Bernadettet, továbbá a momentumos Fekete-Győr Andrást, és a legutóbbi választás esetében Márki-Zay Pétert is a kétharmados fidesz sikerek valódi okozójának tartja.

Gyurcsány Ferenc szerint a valódi ellenzéki összefogás hiánya, vagy a létrejött szövetség nem megfelelő irányítása miatt jutott el ide a hazai politika, az pedig csak a felelősség áthárítása, hogy a saját oldalunkon is sokan elfogadják a mindenért Gyurcsány a hibás legendát. A bűnbakképzés helyett  a DK vezetője azt ajánlja, hogy küzdjenek meg ezügyben a valódi felelősök pedig nézzenek szembe saját magukkal.

Hadházy Ákos a 2018-as vereség napján lemondott és vállalta a felelősséget, de ez nem mindenkiről mondható el – reagált az LMP volt társelnöke Gyurcsány Ferenc szavaira. Az országgyűlési képviselő szerint a volt miniszterelnök a vereségek legfontosabb okát meg sem említette, vagyis, hogy 2014 óta nem tartottak valódi, demokratikus választást, az ellenzék mégis eljátszotta a szerepét.

2024. július 02. A lényeg (2024.07.02.) Hadházy Ákos
01:24
00:00