„Zajlik
A lényeg

Hackertámadás és Molotov-koktélok az orosz választásokon

16/03/2024 14:47

| Szerző: Klubrádió

Putyin pártja, az Egységes Oroszország szerverei összeomlottak. Több erőszakos incidens is volt a tegnap indult háromnapos elnökválasztáson, tucat embert tartóztattak le.

Bénító hackertámadással próbálja valaki akadályozni az orosz elnökválasztást: összeomlottak a kormánypárt, az Egységes Oroszország szerverei – írja a Sky News. Az orosz kormányzó párt szervereit túlterheléses támadás érte, a politikai formáció minden nem létfontosságú informatikai tevékenységet leállított, hogy kezelni tudja a problémát. Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy szabotálni próbálják a választást, Oroszország vélhetően ezért a támadásért is Kijevet hibaztatja majd.

Az orosz elnökválasztást március 15. és 17. között tartják, szakértők és a nemzetközi közvélemény is egyetért abban, hogy – bár négy jelölt neve szerepel a szavazólapokon – minden bizonnyal a 2000 óta az országot vezető Putyin lesz az államfő a következő hatéves ciklusban is. Több mint 113,5 millió szavazócédulát nyomtattak ki, a korai szavazás lehetőségével élhettek azokban az ukrán régiókban élők is, amelyeket az oroszok megszálltak, illetve maguk a háborúban résztvevő katonák is.

A pénteki első szavazási nap sem zajlott fennakadások nélkül, több helyen is Molotov-koktélt dobtak a szavazóhelyiségekre. Pénteken legalább négy helyen történt gyújtogatás. Moszkvában egy idős nőt vettek őrizetbe, mert felgyújtott egy szavazófülkét. Választási tisztségviselők azt mondták, hogy nem sérült meg egy szavazólap sem, és az ott dolgozó emberek a támadás után folytatták a munkát.Szentpéterváron egy fiatal nő dobott Molotov-koktélt egy szavazóhelyiségre, egy másik nő egy szavazóurnát próbált felgyújtani szintén.Pénteken több helyen is zöld festéket öntöttek a szavazóurnákba szerte Oroszországban. A hatóságok közlése szerint legalább 13 embert tartóztattak le vandalizmus miatt. Tisztségviselők elmondása szerint a letartóztatottak azt mondták, hogy pénzt ígértek nekik a rongálásáért cserébe, és nem tudták, hogy ezért büntetőeljárást indíthatnak ellenük.

A médiában is elterjedt felvételen az átlátszó szavazóurnába önt zöld festéket egy nő. A festék ahhoz hasonló, mint amilyennel a nemrég elhunyt Alekszej Navalnijt egyszer korábban megtámadták.