„Zajlik
A lényeg

Hadházy: Tiborcz üzlettársa, az Operaház fantomja olyan munkát is megpályázott, amely nem illeszkedik profiljába

14/03/2022 09:33

| Szerző: Klubrádió

Manipulált közbeszerzéssel az Operaház olyan közbeszerzését akarta megszerezni a Tiborcz üzlettársának cége, amely nem illeszkedik profiljába. Hadházy Ákos szerint az Operaház felújítására "központilag" a WHB-t jelölték ki. Végül egy másik ajánlattevő, a Bosch jogorvoslati indítványát elfogadták, és mégis ez a cég végezhette a színpadtechnika szállítását.

Vasárnap a 444 is beszámolt róla, hogy Karácsony Gergely főpolgármester is ott volt szombaton a Magyar Állami Operaház felújított főépületének avatásán. A portál azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányközeli vállalkozók ettől a beruházástól sem tartották távol magukat. Az Operaház felújítását egyetlen pályázóként Tiborcz István korábbi üzlettársa, Paár Attila kapta meg a West Hungária Bauval.

"Sok-sok év csúszással és az eredetileg tervezett 9 milliárd helyett 28 milliárdért, de elkészült az Operaház felújítása" – írja Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő szerint a kivitelező Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila cége, a WHB volt. Hadházy szerint a WHB "vicces és primitív módszerrel akarta úgy manipulálni a közbeszerzést, hogy ne csak az épület felújítását, hanem az új színpadtechnikát is a cég szállíthassa".

Ezt azonban a közbeszerzésen szintén ajánlatot tevő Bosch nem hagyta magát "alibi, utólagos indokkal lepontoztatni", és jogorvoslati eljárást indítványozott. Ennek eredményeként 5 milliós büntetést kapott az Ókovács Szilveszter vezette Operaház, és végül nem a WHB, hanem a valóban ezzel (is) foglalkozó Bosch nyerte el a munkát.

A történethez hozzátartozik, hogy Ókovács Szilveszter jó viszonyban van a miniszterelnök lányával, Orbán Ráhellel, a WHB tulajdonosa pedig Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal áll üzleti kapcsolatban – olvasható a Korrupcióinfó oldalán.

Úgy tűnik, az Operaház felújítására "központilag" a WHB-t jelölték ki. Aztán a cég vérszemet kapott, nem volt elég a 14 milliárd az építésre (ami egyébként majdnem másfélszer drágább lett, mint ahogyan eredetileg becsülték) a színpadtechnikát is ő akarta szállítani.

Hadházy szerint a politikai irányítás egyértelmű: ha kormányzati, vagy fideszes önkormányzati szereplő volt az elkövető, minimális büntetési tételeket szabtak ki. Ha viszont ellenzéki önkormányzatnál véltek hibát találni, akkor azonnal horribilis büntetési tételeket rónak ki.