„Klubrádió
A lényeg

Hajléktalanok üzentek az Alkotmánybíróknak

10/12/2019 19:37

| Szerzők: Klubrádióindex.hu

A hajléktalanság büntetése ellen szervezett tüntetést a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért  és az Utcajogász Egyesület. 

A hajléktalan felszólalók videóban üzennek az alkotmánybíróknak- írta az index.A demonstráció apropóját az adja, hogy az Alkotmánybíróság egy évvel ezelőtti határozatában azt állapította meg, hogy „az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga, ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része”. A tüntetést szervezők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nincstelenség nem választott életforma, hanem a társadalmi kirekesztettség állapota.

A tüntetés szervezői szerint a hajléktalanok hatósági üldözése értelmetlen és drága.A Magyar Helsinki Bizottság megbízásából a Budapest Intézet kiszámolta, hogy mennyibe kerül a hajléktalanság miatt indított szabálysértési eljárás: ha felmentik a hajléktalan embert, akkor 46 ezer forintba. Ha a maximumot, 60 napos elzárást szabnak ki rá, akkor az adófizetőknek 449 ezer forintba kerül az eljárás és a végrehajtás. Az előbbiből 36 éjjelre lehetne neki szállást biztosítani, az utóbbiból csaknem egy évig.