„Klubrádió

Három hónapja nem adtak be annyira kevés első oltást, mint a múlt héten

13/05/2021 09:40

| Szerző: Klubrádió/KL

Hegyekben állnak a vakcinák Magyarországon, ötödéhez azonban még hozzá sem nyúltunk. Nehéz lesz tartani Orbán Viktor áprilisi ígéretét - írja a 24.hu.

Az oltások alakulását tekintve idehaza – úgy tűnik – túl vagyunk a plafonon: a május másodikával kezdődő héten összesen 223 ezer első adagot adtak be, holott az azt megelőző hetekben a 330–538 ezres sáv közötti értékek voltak jellemzők. Ennyire kevés első dózist csak az év hetedik hetében, február közepén adtak be: akkor mindössze 96 ezren jutottak vakcinához – ráadásul a kínai oltóanyagból csak azon a héten érkezett meg az első szállítmány, és az utána következő héten kezdtek el vele oltani. Egyre több ember lesz viszont teljesen védett: a május 9-i állapot szerint 2,5 millióan kapták meg az összes szükséges oltást – ebből 800 ezren az azt megelőző két hétben.

A múlt héten a legtöbbet a kínai Sinopharmból adták be (68 ezer dózist), ezt követte a Szputnyik (60 ezer beadott oltással), illetve a Pfizer (43 ezer adaggal), és kicsivel lemaradva az AstraZeneca (42 ezer vakcinával). Elkezdtek oltani az egydózisú Janssennel is: 3083 ember jutott ehhez a vakcinához, és heteken belül a teljes védettséghez. Modernából mindössze 6600-an kaptak első oltást.

Pedig oltani lenne mivel: május 2. és 9. között a már hazánkban lévő oltóanyagok mellé érkezett 370 ezer Pfizer, 24 ezer Janssen, illetve közel 65 ezer Moderna is.

A vasárnapi állapot szerint 1,6 millió fel nem használt vakcina volt az országban, aminek két fő oka van:
– tartalékolni kell a második dózisok beadásához,
– illetve tömegével vannak azok, akik nem fogadják el bármelyik felkínált vakcinát – a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett vakcina népszerűségét jól mutatja az a pénteki nap, amikor megrohamozták az emberek az oltópontokat.

A jövőben pedig bővül a korcsoportok száma, május 13-ától, csütörtöktől ugyanis már a 16 és 17 éveseket is oltják, méghozzá Pfizerrel – írja a 24.hu.