„Zajlik
A lényeg

Harris: Túl sok életbe került Izrael újabb gázai csapása

11/08/2024 18:04

| Szerző: Klubrádió

A gázai iskolaépületet ért izraeli támadásban ismét túl sok civil vesztette életét Kamala Harris amerikai alelnök szerint. Túszmegállapodásra és tűzszünetre szólított fel. Izrael szerint a támadásban legalább másfél tucat terroristát is megöltek.

Több ország és nemzetközi szervezet is elítélte Izrael szombati gázai támadását. Az egyik gázavárosi iskola elleni izraeli katonai akcióban palasztin tájékoztatás alapján mintegy száz ember, közöttük tizenegy gyermek és hat nő vesztette életét. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint az épületegyüttes és a mecset a Hamász és az Iszlám Dzsihád által terrortámadások elkövetésére használt katonai létesítmény volt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és az Izraeli Biztonsági Ügynökség szerint „legalább 19 Hamász- és Iszlám Dzsihád-terroristát” „likvidáltak” a támadás során.

A történtek miatt az ENSZ, az EU, Irán, Törökország és Nagy-Britannia is  megdöbbenését fejezte ki.   Az Egyesült Államok kormányzata "mély aggodalmat "érez a gázai iskola elleni izraeli támadás miatt - közölte a nemzetbiztonsági tanács egyik szóvivője.

Kamala Harris amerikai alelnök szintén elítélte, hogy civilek vesztették életüket a gázai iskolaépületet ért támadásban. A politikus szerint ismét  „túl sok” civil halt meg, és megismételte a túszmegállapodásra és tűzszünetre vonatkozó, fehér házi felhívásokat.

Olaf Scholz német kancellár aggodalmát fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében a palesztin-izraeli konfliktus lehetséges kiszélesedése miatt. Az MTI szerint Scholz egyben egyértelművé tette, hogy Berlin határozottan elítéli az Irán, illetve a Hezbollah libanoni síita mozgalom és mások részéről érkező fenyegetéseket Izrael biztonsága ellen. A német kancellár hangsúlyozta, most a leginkább arra van szükség, hogy a megtorlás pusztító erőszakspirálját megszakítsák. Ismét kijelentette, hogy most jött el az ideje egy megállapodás véglegesítésének a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon engedéséről valamint a tűzszünetről.

Közben Itamar Ben-Gvir Gáza tartós izraeli megszállására szólított fel az X-en. A nemzetbiztonsági miniszter elutasította az Egyesült Államok által szorgalmazott béketárgyalásokat, és a Hamász totális vereségéig a harcok folytatására szólított fel. Kifejtette, hogy annak érdekében, hogy Gáza tartósan izraeli kézen maradjon, szorgalmazni kell a zsidó telepesek beköltözését a területre.

A libanoni központú Hezbollah vasárnap közölte, hogy rakétákat lőtt ki izraeli katonákra egy katonai előőrsön, az észak-izraeli Matat település környékén. Irán pedig azt közölte, hogy a Forradalmi Gárda hadgyakorlatot tart az ország nyugati részein. A Forradalmi Gárda nem része a hivatalos iráni hadseregnek, de van szárazföldi, légi és tengeri hadereje is.