„Zajlik
A lényeg

Hét civil szervezet magasabb parkolási díjat szeretne Budapesten

12/10/2024 08:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Úgy látják, nem állampolgári jog, hogy a magántulajdonban lévő gépjárműveket közterületen tárolják. A cél: több hely zöldítésre, gyaloglásra, kerékpározásra.

Civil szervezetek a Fővárosi Közgyűlés elé vittek egy javaslatot, amely szerint megdupláznák Budapesten a nem helyi lakosok parkolási díját, ezzel párhuzamosan pedig fokozatosan emelnék a helyiek által befizetendő díjat is – számolt be az Index. Úgy látják, nem állampolgári jog, hogy a magántulajdonban lévő gépjárműveket közterületen tárolják. A cél: több hely zöldítésre, gyaloglásra, kerékpározásra.

A Levegő Munkacsoport, az A Járda Gyalogosoké, a Járókelő Közhasznú Egyesület, a Közlekedő Tömeg Egyesület, a Magyar Közlekedési Klub, a Miutcánk és a Város és Mobilitás Intézet tizenöt pontból álló javaslatukat levélben küldték meg a testületnek.

Érvelésük alapja, hogy a parkoló járművek sok esetben ellehetetlenítik a kerékpározást, a parkolás díja – feltéve, hogy egyáltalán van, hiszen a helyi lakosok számára minden kerületben, néhol egy-egy kijelölt területet leszámítva, biztosított az ingyenesség –, a töredékét sem fedezi a jármű által elfoglalt közterület értékének, diszkriminatív, hogy az önkormányzatok az autóval nem rendelkezők vagy azt nem közterületen tárolók hátrányára lemondanak a közterület-használat bevételéről, az ingyenesség ösztönzi a gépjárműforgalmat.

A civil szervezetek még nem tettek javaslatot a nem helyi lakosok parkolási díjára, a Levegő Munkacsoport szerint azt a jelenlegi duplájára kéne emelni.

A helyi lakosok parkolási díját úgy számolnák ki, hogy az egy órai parkolási díjat megszoroznák az éves, fizetésre kötelezett órák számával – amiből viszont kezdetben 98 százalékos kedvezményt kapnának az érintettek az első autóra.

Így a következőképp alakulnának a díjak:

  • A zónában: 2,4 millió forint/év (100 százalék) – 48 ezer forint/év (kedvezményes)
  • B zóna: 1,575 millió forint/év (100 százalék) – 32 ezer forint/év (kedvezményes)
  • C zóna: 900 ezer forint/év (100 százalék) – 18 ezer forint/év (kedvezményes)
  • D zóna: 600 ezer forint/év (100 százalék) – 12 ezer forint/év (kedvezményes)

Ezeket a parkolási kedvezményeket ugyanakkor fokozatosan csökkentenék, ezzel terelve a tulajokat abba az irányba, hogy keressenek a közterületen kívüli tárolási lehetőséget.