„Zajlik
A lényeg

Húsz év fegyházat kapott a 28-as villamoson gyilkoló férfi

10/11/2021 18:18

| Szerző: Klubrádió

Húsz év fegyházra ítélte szerdán a Fővárosi Törvényszék L. Jánost, aki tavaly áprilisban meggyilkolt egy 25 éves, kutyáját féltő férfit a 28-as villamoson. Az ügy másodrendű vádlottja, D. Károly 8 év hat hónap börtönt, míg a kést elrejtő bűntársuk, B. Éva két év felfüggesztettet kapott – számolt be a 24.hu. Az ítélet nem jogerős.

Ahogy a 24.hu beszámolt róla, a 44 éves L. János és barátnője, B. Éva, valamint a férfi unokatestvére, D. Károly születésnapot ünnepelt az ominózus napon. Miután elfogyott az italuk, elindultak a közeli trafikba, hogy italt és dohányt vegyenek.

A Kőbányai úti villamosmegállóba mentek, felszálltak a 28-asra. Ezen a villamoson utazott Sz. Gábor a barátjával, Márkkal és egy kiskutyával. A felszállást követően L. János odament hozzájuk, hogy megsimogassa az Sz. Gábor kezében lévő kutyát, majd a társaival együtt gúnyos megjegyzéseket tett az állatra.

Sz. Gábor felszólította a férfit, hogy az érvényben lévő járványügyi szabályokra is figyelemmel tartsa távol magát a kutyájától. L. János ekkor kötekedni kezdett vele, aztán leköpte, majd a ruhájából előrántott késsel megindult felé. Márk felállt, hogy megvédje a barátját, D. Károly azonban úgy arcon vágta ököllel, hogy visszaesett az ülésre. L. János kihasználta, hogy Sz. Gábor egy pillanatra nem figyelt, és szívtájékon szúrta a fiatalembert. A két támadó a gyilkosság után elmenekült, a 30 éves nő pedig egy hotel előtti virágládába rejtette a kést.

L. János a büntetőeljárás alatt végig azzal védekezett, hogy dulakodás alakult ki közte és az áldozat között, ám váratlanul vészfékezett a villamos, mindketten elvágódtak, Sz. Gábor pedig véletlenül beleesett a késbe. A szakértők azonban cáfolták a férfi állításait, ahogy az is kiderült, hogy a meggyilkolt fiatalnál nem volt kés.

A bíró húsz év fegyházra ítélte L. Jánost emberölésért azzal a kitétellel, hogy feltételesen sem bocsátható szabadon. Az ügy másodrendű vádlottja, D. Károly 8 év 6 hónap börtönt kapott bűnsegédként elkövetett emberölésért, míg a bűnpártolással vádolt B. Éva két év börtönt kapott, négy évre felfüggesztve.D. Károly a büntetés kétharmadát követően bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

Az ügyész az elsőrendű és a másodrendű vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, míg a női vádlott esetében tudomásul vette a döntést. L. János eltérő minősítésért és enyhítésért, míg védője teljeskörű felülvizsgálatért fellebbezett. D. Károly felmentésért és téves minősítésért fellebbezett, míg B. Éva három nap gondolkodási időt tartott fenn a nyilatkozata megtételére. A bíróság fenntartotta a két férfi letartóztatását, míg B. Évának megszüntették a bűnügyi felügyeletét. Az ítélet nem jogerős.