„Ki
A lényeg

Húszezren tiltakoznak a katonák iskolába vezénylése ellen

2/08/2024 18:13

| Szerző: Klubrádió

A Szülői Hang és az aHang petíciót és húszezer aláírást vitt pénteken a Honvédelmi Minisztériumhoz. Nem katonákkal kellene betölteni az üres álláshelyeket, hanem megfelelő munkakörülményekkel, versenyképes bérekkel megoldani a problémát – állítja az aHang.

Több mint 20 ezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át a Szülői Hang és az aHang aktivistái a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) péntek délután – számolt be a Népszava. A két szervezet azután kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy egy kormányrendelet lehetővé tette az 55 évesnél idősebb tisztek és altisztek oktatási intézményekbe vezénylését.

A két civil szervezet képviselői egy kézikocsinyi tankönyvet is átgurítottak az ELTE bölcsészkaráról a minisztériumhoz. Az aHang szóvivője, Szalóki Viktor beszédében azt mondta, javasolják Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek, hogy iskolakezdés előtt „osszon ki néhány kötetet azoknak is, akik kitalálták ezt a bődületes ostobaságot”. A HM munkatársai megígérték, továbbítják a petíciót Szalay-Bobrovniczky Kristófnak.

A civilek 30 napot adtak a honvédelmi miniszternek, hogy reagáljon a petícióra és adjon választ arra, mi az oka és célja a katonák iskolákba vezénylésének, és pontosan milyen képzésekkel fogják őket pedagógusnak átképezni.