„Klubrádió
A lényeg

IDEA Intézet: 29 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága

23/02/2023 11:12

| Szerző: Klubrádió

két hónapnyi stagnálás után, hibahatáron belül, de újra csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Most 29 százalékon áll, ami fontos lélektani határ, az intézet 2019. január óta egyszer sem mért 30 százalék alatti támogatottságot a kormánypártnál – derül ki Az IDEA Intézet friss, reprezentatív felméréséből, amelyet a 24.hu ismertetett.

Minden olyan szavazó, aki a tavalyi kampányban a kormányzati intézkedések vagy az orosz agresszió nyomán kitört háború miatt állt a kormánypárt mögé, eltűnt a párt mögül. Ők az ismeretlen preferenciájúak egyre bővülő táborát erősítik.

A legszűkebb, de legaktívabb biztos szavazóknál a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalékos, de a hibahatáron belüli támogatottság-vesztés erős figyelmeztető jel az Orbán-kormánynak, noha politikailag nem katasztrofális, mert az ellenzéki oldal nem tud profitálni a Fidesz ősz óta tartó vesszőfutásából.

 
CÖF Békemenet Fotó: Klubrádió/KaLász
 

Az ellenzéki oldalon elhanyagolható volt a választói mozgás. A teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 12, a Mi Hazánk 7 százalákon áll, a kutatás szerint más párt önállóan el sem érné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. A Momentum Mozgalom 4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékos, a többi párt támogatottsága 1–2 százalék körüli szinten stagnál (MSZP 2%, Jobbik 2%, LMP-Párbeszéd 1-1%).

A biztos szavazók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A DK támogatottsága továbbra is 20 százalék, amelyet a Mi Hazánk követ 9 százalékkal. Ebben a szűk választói rétegben a Momentum (6%) és az MKKP (5%) is a parlamenti bejutási küszöb határán áll. derül ki