„Zajlik
A lényeg

Ignorálja Láncziék hivatalát a Göd-ÉRT egyesület

15/10/2024 10:27

| Szerző: Klubrádió

Nem válaszol a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület.  A jogkörök nélküli hivatal még szeptemberben indított vizsgálatot a civil szervezet tevékenysége ügyében.

A Lánczi Tamás vezette társaság egy EU-s finanszírozású pályázat miatt és azért vegzálja a civil szervezetet, mert jelölteket indítottak az önkormányzati választáson, és két emberük bejutott a gödi képviselő-testületbe. A hivatal azt kérdezi tőlük, folytatnak-e Magyarország szuverenitását veszélyeztető, "idegen" érdekeket szolgáló politikai tevékenységet.

A civil szervezet közleményében leszögezi, hogy nem végeznek ilyen tevékenységet és egyúttal közlik, nem tudják és nem is akarják teljesíteni Láncziék kérését. Szegedi Ákos elnök ezt azzal indokolja, hogy nem rendelkeznek olyan erőforrásokkal, hogy a hivatal által kért több száz dokumentumot és adatot (köztük bankszámla- kivonatokat, főkönyvi jelentéseket, sajtómegjelenéseket, e-mail-, messenger- és sms-üzeneteket) összegyűjtsék és rendelkezésére bocsássák. Mint írják, a kért dokumentumok emellett jelentős részben olyan adatokat is tartalmaznak, melyek megküldése súlyos adat- és forrásvédelmi aggályokat vet fel. A civil szervezet azonban megírta a hivatalnak, hogy jogszerűen működnek, mérlegbeszámolóik bárki által hozzáférhetőek a nyilvános adatbázisokból is.

A közlemény szerint tevékenységüket átláthatóan végzik: pályázati tevékenységükkel az azt kiíró szervezetek felé minden esetben elszámoltak, alapszabályuk, pénzügyi beszámolóik elérhetők egyesületük honlapján is, ahol ugyancsak megtalálhatók a munkánkat bemutató részletes összefoglalók, az önkormányzati választásra készült programjuk és a tevékenységükről szóló sajtómegjelenések nagy része.

Emlékeztetnek, hogy alapszabályukban vállalt feladatuk a városukban épült akkumulátorgyár életükre gyakorolt hatásainak feltárása, a környezetet, egészséget, valamint a biztonságot veszélyeztető hatások mérséklése, illetve megszüntetése.

Vizsgálataikkal igazolták szennyező anyagok jelenlétét a gödi Samsung-gyár környezetében és több alkalommal bizonyították az akkugyár hat éve fennálló, egészségkárosító zajszennyezését. Az általuk adatigényléssel megszerzett és közzétett, a Samsung SDI gyárára legalább 55 alkalommal kiszabott büntetések pedig azt tanúsítják, hogy a külföldi multicég a magyar jogszabályokat megsértve, a környezetet és a környezetében élők biztonságát veszélyeztető módon működik - hangsúlyozza a civil szervezet közleménye.

Tevékenységükkel tehát – saját erőforrásaikból – Magyarország és a magyar emberek szuverenitását védjük, és az önkormányzati választáson a gödi szavazók 34%-ának megbízásából a képviselő-testületbe bejutott tagjaink is ezen elvek és az egyesületünk által megfogalmazott célok jegyében fognak dolgozni. Az önkormányzati munkában valórészvételünkkel elő szeretnék segíteni, hogy a Samsung gyár hatásterületén élő gödi lakosok is érvényesíteni tudják önrendelkezési jogaikat (szuverenitásukat) a magyar jogszabályokat rendszeresen megszegő, felső küszöbértékű veszélyes üzemmel szemben.