„Zajlik
A lényeg

Indulhat az aláírásgyűjtés a Fudan-népszavazásra

15/12/2021 17:50

| Szerző: Klubrádió

Karácsonyék eddig 26 667 aláírásgyűjtő ívet igényeltek, ezzel pedig megkezdődhet a Fudan elleni népszavazás aláírásgyűjtése.

Szerda délután átadta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kérdések aláírásgyűjtő íveit – írja a hvg.hu. Karácsonyék eddig 26 667 aláírásgyűjtő ívet igényeltek, de az aláírásgyűjtés ideje alatt bármikor kérhetnek újakat.

Az aláírásgyűjtésnek két kérdése van:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?,
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsony az NVI előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az aláírásgyűjtés kezdetével eljött az ideje annak, hogy az "előválasztás sikere után újra ott legyünk az emberek között, újra ott legyünk az utcákon, hogy újra beszélgessünk Magyarország legfontosabb ügyeiről és vigyük tovább a változást". Hozzátette: "előválasztás, népszavazás és kormányváltás. Ez az a menetrend, amit kínálunk a változást akaró embereknek és mindenki másnak Magyarországon."

A gyűjtésre a szervezőnek 120 napja van, ezt követően az NVI-nek 60 nap áll rendelkezésére az aláírások ellenőrzésére.