„Zajlik
A lényeg

Irreális elvárás a 3-6 százalékos növekedés a közgazdász szerint

25/09/2024 20:11

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint a beharangozáshoz képest nem ismerhettünk meg semmilyen nagy gazdasági tervet, a miniszterelnök növekedési várakozása pedig irreális.

Magyarország gazdasági semlegessége lehet a válasz a világgazdaság átalakulására – erről beszélt délelőtt Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol a beigért gazdasági tervét vázolta.

Kijelentette: „nem reméli, hogy az Európai Unió talál a versenyképesség hanyatlására egy olyan közös választ, ami megoldja a magyar versenyképesség problémáját is. Ezért egy magyar választ kell adni erre, ami a gazdasági semlegesség.” – mondta a miniszterelnök. Kitért arra is, hogy ennek első és legfontosabb eleme, hogy 3-6 százalék közötti növekedési sávba kell tartozni. Az MNB minap közzétett prognózisa szerint ettől még messze vagyunk.

Petschnig Mária Zita, közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa a Klubrádiónak azt mondta: Orbán beszéde egyáltalán nem tükrözte azt, amit a tegnapi beharangozóban meghirdetett, miszerint egy új, nagy gazdasági tervet fog bemutatni, ugyanis a gazdasági semlegesség fogalmát már Kötcsén előadta. Hozzátette: a miniszterelnök mondandójában az volt az újdonság, hogy 3-6 százalék közötti gazdasági növekedésről beszélt, ez azonban teljesen irreális elvárás.

2024. szeptember 25. A lényeg - részlet l Petschnig Mária Zita 2024.09.25.
00:59
00:00

Orbán belőtte, hogy az Európai Unió 0 és 3 százalék között növekszik, így tehát megvan a 3 százalék feletti növekedésiütem-különbség, a dolog szépséghibája, hogy erre semmilyen esélyünk nincsen. Az unió átlagos gazdasági növekedését soha, a legjobb időszakokban sem tudtuk ennyivel megelőzni, legfeljebb 2 százalékponttal – mondta Petschnig.