„Zajlik
A lényeg

Itt vannak a legjobb idei magyar filmelőzetesek!

15/12/2023 20:11

| Szerző: Klubrádió

A Larry, a Kilakoltatás és a Magasságok és mélységek trailere is nyert díjat az idei Arany Blendén. Plakátokat is értékeltek. December 14-én, a Cinema MOM-ban adták át a legjobb filmelőzeteseknek és plakátoknak járó kreatív díjakat.  

A zsűri fődíját a negyedszerre megrendezett Arany Blendén a Larry című film trailere és teasere kapta, amit Bouandel Doraya készített (a film rendezője Bernáth Szilárd). A zsűri indoklása szerint "a zene, a sound design és a vágás olyan összhangban van a Larry trailerében, ami nagyon ritkán látható". Az Ezüst Blendét a Magasságok és mélységek trailere érdemelte ki, az előzetes Bedő Barna munkája (a filmet Csoma Sándor rendezte). "Egy izgalmas formai csavarral és mélységes tartalmi alázattal ragadja meg a rábízott filmet" az értékelés szerint. A Bronz Blende a Kilakoltatás előzetesének járt, a vágó itt is Bouandel Doraya (a film rendezője Fazekas Máté Bence). "Klasszikus vígjátéki hagyományokra építkezik, de ki is csavarja őket. A karakterekkel együtt bemutatja a film humorát, felhasználja jellegzetes hangjait, majd átadja az irányítást a zenének, amivel elmegy a falig." 

 
Bouandel Doraya, a Larry és a Kilakoltatás előzetesének alkotója Fotó: Czirják Pál / Arany Blende
 

A szakmai zsűri díjaihoz idén nem volt elég egy jó előzetest vágni, illeszkednie kellett egy kommunikációs stratégiába is. Kiemelkedően fontos volt a jó vágói és hang-utómunka, ugyanakkor első megtekintésre is nagyon hatásosnak kellett lennie, ismertette a zsűri a díjátadón. A zsűri tagjai a filmes marketing több területét is lefedték: Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke, Horváth Andrea, a Café Communications társ-kreatív igazgatója, Lajer László az AMC promoproducere, Tuza-Ritter Bernadett, vágó és filmrendező, valamint Varsics Péter trailer-producer és filmrendező.


A Neon Blendét, ami minden évben más kiemelkedő megoldást díjaz, idén egy dokumentumfilm, a KIM előzetese kapta, ennek vágója Pamuki Krisztián volt (a filmet Kapronczai Erika rendezte). A zsűri különdíjának indoklása: "A KIM trailere a legszebb példa arra, hogy virtuóz technikák nélkül is lehet hatásos és minden porcikát megragadó előzetest készíteni." A közönségdíjas trailer egy igazi közönségkedvenc film, a Jóreménység-sziget népszerű trailere, amit a film rendezője Ljasuk Dimitry maga vágott.

„Azért hoztuk létre az Arany Blendét, hogy adatbázis épüljön a filmelőzetesekből, foglalkozzunk velük, és minden évben kiemeljük a legjobbakat” – fogalmazott Köllő Killa szervező.

A zsűri idén plakátokat is díjazott. Három plakátot emeltek ki, a legjobb koncepció a Nyugati nyaralás plakátjáé volt, Pálmai Tamás az alkotó. A legjobb kampányplakát díját a Larry című film kapta, az alkotók Góg Emese és Török Ádám voltak a Robbit Creative-tól. A Szelíd című film plakátja a legjobb kraft díját nyerte, ennek alkotója Frank Rizzo.

A tavalyi Arany Blendéről itt hallgatható meg A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió adása:

2022. szeptember 03. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2022. szeptember 03., szombat 13:30)
29:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes