„Zajlik
A lényeg

Izraelben a munkaügyi bíróság leállíttatta az országos sztrájkot

2/09/2024 18:17

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Izraelben a munkaügyi bíróság elrendelte, hogy a Histadrut szakszervezeti szövetség állítsa le a palesztinokkal kötendő túszalku kikényszerítésére indított országos sztrájkot. A bíróság azért állíttatta le a munkabeszüntetést, mert az megítélése szerint politikai jellegű, és nincs benne gazdasági tényező.

"Jogállamban élünk, és tiszteletben tartjuk a bíróság döntését, ezért utasítok mindenkit, hogy 14 óra 30 perckor térjen vissza dolgozni" – közölte Arnon Bar-David, a szakszervezet elnöke a határozat után.

A szolidaritási sztrájk fontos lépés volt, és mögötte állok. Hiába próbálták politikai színben lefesteni a szolidaritást, polgárok százezrei szavaztak a lábukkal. Bebizonyítottuk, hogy az elhurcoltak sorsánál nincs jobb és baloldal, csak élet vagy halál, és nem hagyjuk, hogy az életet elhanyagolják. Ígérem az elhurcoltak családjainak, hogy a Histadrut továbbra is vezető szerepet fog játszani azon erőfeszítésekben, hogy hazahozzuk fiainkat és lányainkat – zárta közleményét a szakszervezet elnöke.

Izraelben a nap folyamán országszerte voltak tiltakozó megmozdulások. A túszalkut követelő tüntetők számos helyen főútvonalak forgalmát állították le, és sokfelé megakadályozták a vonatok indulását az állomásokon.