„Támogassa
A lényeg

Kamionos blokádra készülnek Záhonynál

10/12/2023 17:26

| Szerző: Klubrádió

A záhonyi határátkelőt tervezik hétfőn kamionosok blokád alá venni. A cél, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Bizottságra, illetve a magyar kormányra a közúti áruszállítást részben liberalizáló megállapodás felülvizsgálatának érdekében.

Az Európai Bizottság szeptemberi döntése alapján engedélyezik ukrán gabona értékesítését az Európai Unióban, illetve liberalizálták a közúti áruszállítást Moldáviával is. Ez ellen magyar kamionosok tiltakoznak hétfőtől a terveik szerint december 31-ig. A blokád nem akadályozná a személyforgalmat a Záhony-Csap határátkelőhelyen, csak a tehergépjármű-forgalmat lassítanák, igaz, most is komoly várakozó sorok alakulnak ki.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára úgy nyilatkozott, hogy az ukrán áruszállítás EU-s piacon történő megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a tönk szélére. Az akciójukban óránként két-két teherjárművet engednének át mindkét irányba, kivételt képeznek az olyan járművek, melyek friss vagy gyorsan romlandó árut, élőállatot, vagy a katasztrófa- és vízkárelhárításhoz, -megelőzéshez, valamint segítségnyújtáshoz szükséges, esetleg igazoltan humanitárius célú rakományt szállít.