„Zajlik
A lényeg

Karácsony elfogadná Vitézyt Kiss Ambrus mellett, de ezt szinte senki nem támogatná

30/09/2024 10:07

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Jó eséllyel nem tudják megválasztani a főpolgármester-helyetteseket a pénteki alakuló ülésen, Karácsony ugyanakkor bízik abban, hogy hosszabb távon lesz megoldás és nem oszlatják fel a küzgyűlést, mivel senkinek nem érdeke az időközi választás.

Néhány nap maradt hátra a Fővárosi Közgyűlés alakuló üléséig és még mindig nem látni, hogyan fog összeállni a kormányzó többség, meg kellene választani a főpolgármester-helyettest vagy helyetteseket és egyelőre ezen a fronton is nagy a bizonytalanság, ugyanakkor Karácsony Gergely szerint valamilyen megoldás születik, mert senkinek nem érdeke az időközi választás.

Az újraválasztott főpolgármester a Telexnek adott interjújában elmondta, nehezen tudja értelmezni a Tisza stratégiáját, nehéz ahhoz viszonyulni. Mint ismert, a Tisza 10 képviselővel holtversenyben a Fidesszel a legnagyobb frakciót adja a közgyűlésben, ugyanakkor nem volt főpolgármester-jelöltjük és most sem szeretnének senkit jelölni a helyettesi posztra. Magyar Péter a Tisza Párt elnöke a múlt héten tárgyalt Karácsonnyal.

"A Tisza Párt egy olyan furcsa és számomra nehezen értelmezhető politikai stratégiát, de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban, hogy semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert is akadályozná, hogy teljesítse a felelősségét. Vitézy Dávidba lettek hirtelen szerelmesek, csak és kizárólag őt hajlandók megszavazni főpolgármester-helyettesnek"

 – mondta a főpolgármester a Telexnek.

Karácsony szerint azzal, ha csak Vitézy lenne helyettes, aláaknáznák az ő működését, arra kényszerítenék, hogy kizárólag politikai ellenfelével dolgozzon együtt, "a Fidesz vesztes jelöltje" venné át a hatalmat az "ellenzéki többségű és értékrendű fővárosban", ami a "választói akarat megpuccsolása" lenne.

Vitézy indulásával szerinte Budapest "veszített egy jó urbanistát és nyert egy középszerű politikust".

Ezzel együtt elfogadná helyettesének, azzal a feltétellel, ha Kiss Ambrus – akivel a most záródó ciklusban is együtt dolgoztak – maradhatna általános helyettes, így Vitézy pedig lehetne városfejlesztési helyettes. Ez azonban nem fog bekövetkezni:

"A Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt. A többiek benne lennének egy értelmes kompromisszumban, de mi nem vagyunk elegen a többséghez. Eljutott a magyar ellenzéki politika odáig, hogy a Kutyapárt az egyik legfelelősebb ellenzéki párt a közgyűlésben. Vitézyt sem szavazzák meg, ha nem lehet a főpolgármesternek egy saját jelöltje. Az alakuló ülésen ezért nem teszek javaslatot a főpolgármester-helyettes személyére" 

– mondta Karácsony.

A Telex interjújából az is kiderült, hogy a tárgyalásokon felmerült, hogy jogköröket vennének el a főpolgármestertől, ugyanakkor erről Karácsony nem árult el érdemi részleteket, azt nyilatkozta "nem szeretne üzengetni".

A lap a budapesti olimpia támogatásáról is kérdezte Karácsonyt, aki elmondta, semmi újdonság nincs az álláspontjában: "az olimpia nekem nem cél, hanem eszköz, hogy fejlesszük a várost és visszakapjuk a fővárostól einstandolt pénzeket. De csak akkor lesz olimpia, ha a budapestiek többsége támogatja – mondta. Szerinte akkor lehet a kérdést népszavazásra bocsátani, ha már elkészült az olimpiai pályázat feltételét jelentő a főváros és a kormány közötti megállapodás. Szerinte egyébként nincs valódi szándék a kormány részéről.