„Zajlik
A lényeg

Karácsony Gergely nyílt pályázatokat hirdet a fővárosi cégek élére

5/09/2024 12:16

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely az évtizedes gyakorlattal szemben nyílt pályázatokat hirdet a főváros tulajdonában álló gazdasági társaságok igazgatói és felügyelő bizottsági posztjaira. "Kevesebb pozíció, több szakmaiság, több átláthatóság és több nő a városi cégvezetésben!"- írta Facebook-posztjában. Teljesen átalakítja az új ciklusra a főpolgármester az önkormányzati cégek vezető- és ellenőrző testületeit.

Eddig a közgyűlés frakciói közti erőviszonyok szerint osztották el az önkormányzati céges pozíciókat. A tervek szerint takarékosságból lecsökkentenék a pozíciók számát, igazgatói tagságból 50 helyett csak 18 lesz, és a felügyelőbizottsági pozíciók számát is 15 százalékkal csökkentenék. Lenne női kvóta is, a tisztségek 30 százalékára kellene női pályázót választani. Emellett a pozíciókra az önéletrajz és a motivációs levél benyújtása mellett egy sor szakmai rátermettséget biztosító kikötés is lesz. 

"Javaslatot teszek a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, a felügyelőbizottsági tisztségeknek pedig közel a törvényi minimumra való leszorítására, nyílt pályázatot írok ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a Fővárosi Önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés. Csak olyanok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek a szükséges végzettséggel és tapasztalattal – párttagkönyvet viszont senkitől nem kérünk.

A beérkezett nyilvános pályázatok, a szóbeli meghallgatások és a közgyűlésbeli frakciókkal való egyeztetés után teszem meg személyi javaslataimat a Fővárosi Közgyűlésnek. Mégpedig úgy, hogy az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább egyharmada nő legyen." - írta a Facebook-posztjában.