„Zajlik
A lényeg

Karácsony nem zárná ki, hogy Vitézy alpolgármester legyen, de nem is tartja valószínűnek

5/08/2024 15:24

| Szerző: Klubrádió

Kizárni nem tudja, de valószínűnek sem tartja Karácsony Gergely, hogy választási ellenfele, Vitézy Dávid főpolgármester-helyettes legyen. Magyar Péterrel folytatott tárgyalásairól azt mondta: "első találkozójuk jó hangulatú, engem optimizmussal eltöltő beszélgetés volt".

"Kizárni nem tudom, de ma valószínűnek sem tartom" – nyilatkozta Karácsony Gergely főpolgármester a 24.hu-nak arra a kérdésre, hogy lehet-e Vitézy Dávid főpolgármester-helyettes az új ciklusban. Mint ismert, a Karácsony 324 szavazatos győzelmével végződő június 9-i önkormányzati választás után Vitézy újraszámlálást kért az érvénytelen szavazatokra, ennek alapján 41-re csökkent a főpolgármester előnye, majd újraszámolták az érvényeseket is, így 293-ra nőtt az előny. Közben a felek üzengetésbe is kezdtek.

Karácsony a Szikra Mozgalom ellenzéki fővárosi politikusok, polgármesterek részvételével megtartott, az ellenzék jövőjéről szóló hétvégi rendezvényén azt is mondta Vitézy helyzetével kapcsolatban: "Más dolog egy fair küzdelem után kikapni meg más dolog egy unfair küzdelem után kikapni, ezek elég nagy árnyékot vetnek az együttműködésünkre.” 

A főpolgármester kitért a közgyűlés helyzetére is, ahol nem lesz többsége: "A pártok döntésén múlik, hogy van-e stabil többség" – mondta, megjegyezve: "nem aggódom, hogy ne tudna működni a főváros." Hozzátette: a Tisza Párt, az MKKP, a DK-MSZP-Párbeszéd frakció között lát lehetőséget az együttműködésre, és az kérdés, hogy a Vitézy-féle frakciót hova sorolják.

Az októbertől újabb ciklusára készülő főpolgármester a Magyarral tartott tárgyalásáról, ahogy közvetlenül utána, ezúttal sem mondott sokat, mert úgy véli, "akkor eredményes ez, ha a nyilvánosságban keveset beszélünk róla". Közölte, "nem tartunk ott, hogy bármiről be tudjunk számolni". Hozzátette: "első találkozójuk jó hangulatú, engem optimizmussal eltöltő beszélgetés volt". Reményteli a hangulat a közgyűlési együttműködést illetően – hangzott el a videóban.

Pikó András józsefvárosi polgármester a rendezvényen azt mondta a közgyűlésről, hogy "egyelőre, az eddigi megnyilvánulások alapján ez politikai patthelyzet, amelyben nincs megoldás".